Spina bifidalı çocuklarda fizyoterapi tekniklerinin kombinasyonunun inkontinans, konstipasyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılması - Ayla, Özge Özdemir (My University, 2023)
Amaç: Spina Bifida (SB)’li çocuklara uygulanan fizyoterapi teknikleri ve Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu’nun (TENS) inkontinans ve konstipasyon durumlarına, semptomlarına ve yaşam kalitelerine olan etkilerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 5-15 yaş arası 28 SB’li çocuk dahil edilmiştir. Bu olgulardan Grup 1’e (n=14) manuel fizyoterapi teknikleri uygulanarak bireye uygun diyet program verilmiştir. Grup 2’ye (n=14) ise, Grup 1’e yapılan müdahalelerin dışında TENS yapılmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası her iki grupta da Üriner İnkontinanslı Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği (PIN-Q), İşeme Bozuklukları Semptom Skoru (DVSS), Fekal İnkontinans Ciddiyet İndeksi (FISI), Bristol Kaka Skalası (BSS), Hasta Konstipasyon Semptom Anketi (PAC- SYM), Hasta Konstipasyon ve Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği (PAC-QOL), Çocukluk Çağı Mesane ve Bağırsak Disfonksiyonları Anketi (CBBDQ), Uluslararası İnkontinans Konsültasyon Anketi-Çocuk Alt Üriner Yol Semptomları (ICIQ-CLUTS) kullanılmış ve ürodinamik parametreler değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların işeme bozuklukları semptomları, mesane ile bağırsak disfonksiyonları, alt üriner yol semptomları, fekal inkontinans ciddiyeti ve konstipasyon semptomları her iki grupta da azalmıştır (p<0,05). Mesane dolum basınçları sadece Grup 2’de azalmıştır (p=0,018). Mesane kapasitesi ve rezidü idrar miktarında her iki grupta da anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Üriner inkontinansa bağlı yaşam kalitelerinde anlamlı bir değişiklik olmazken (p>0,05), konstipasyona bağlı yaşam kalitesi Grup 1’de artmıştır (p=0,015). Kaka tipi Grup 2’de anlamlı olarak değişmiştir (p=0,021). Tetik nokta sayısı her iki grupta da azalmış (p<0,05), kasların bazılarının kuvvetleri ve basınca bağlı ağrı eşikleri (ppt) Grup 1’de artmıştır (p<0,05). Sonuç: SB’li çocuklarda fizyoterapi, mesane ve bağırsak disfonksiyonlarının azalmasında, konstipasyon ve fekal inkontinans ciddiyeti üzerinde yararlı bulunmuştur. Konstipasyona bağlı yaşam kalitelerini arttırmıştır. Fizyoterapi teknikleri ile birlikte TENS, mesane dolum basıncını azaltmıştır.

Objective: To determine the effects of physiotherapy techniques and Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) on incontinence and constipation, symptoms, and quality of life in children with Spina Bifida (SB). Materials and Methods: 28 children with SB between the ages of 5-15 were included in the study. An appropriate diet program was provided to Group 1 (n=14) by applying manual physiotherapy techniques. TENS was performed in Group 2 (n=14), apart from the interventions in Group 1. Before and after treatment in both groups, Quality of Life in Children with Urinary Incontinence Scale (PIN-Q), Voiding Disorders Symptom Score (DVSS), Fecal Incontinence Severity Index (FISI), Bristol Stool Scale (BSS), Patient Constipation Symptom Questionnaire (PAC- SYM), Patient Constipation and Quality of Life Assessment Scale (PAC-QOL), Childhood Bladder and Bowel Dysfunctions Questionnaire (CBBDQ), International Incontinence Consultation Questionnaire-Child Lower Urinary Tract Symptoms (ICIQ-CLUTS) were used and urodynamic parameters were evaluated. Results: Voiding disorder symptoms, bladder and bowel dysfunction, lower urinary tract symptoms, fecal incontinence severity, and constipation symptoms decreased in both groups (p<0,05). The bladder filling pressure decreased only in Group 2 (p=0,018). There was no significant change in bladder capacity or residual urine in either group (p>0,05). While there was no significant change in the quality of life due to urinary incontinence (p>0,05), the quality of life due to constipation increased in Group 1 (p=0,015). The poop type changed significantly in Group 2 (p=0,021). The number of trigger points decreased in both groups (p<0,05), while the strength of some muscles and pressure-related pain thresholds (ppt) increased in Group 1 (p<0,05). Conclusion: Physical therapy is effective in reducing the disfunction of the bladder and bowel, severity of constipation and fecal incontinence in children with SB. It improves their quality of life. TENS along with physical therapy techniques reduces bladder filling pressure.
Investigation of the effect of combination of physiotherapy techniques on incontinence, constipation and quality of life in children with spina bifida
Keywords: constipation; Fizik tedavi; fizyoterapi; incontinence; inkontinans; konstipasyon; Physical therapy; physiotherapy; Spina bifida; TENS; TENS Spina bifida