Türkiye'deki TV haber kanallarının yeni mecra olarak Twıtter'ı kullanımı - Sayar, Tahsin Eren (My University, 2016)
TÜRKİYE'DEKİ TV HABER KANALLARININ YENİ MECRA OLARAK TWITTER'I KULLANIMI Siyasal iletişim kavramının hayatımıza giriş süreci insan yaşamının başlamasıyla birlikte hayatımıza girmiştir. Zamanla birçok evreden geçen insanlar, geliştirdikleri iletişim metotları ile siyasal iletişime evreler oluşturmuşlardır. Gelişen dünyada iktidarlarını devam ettirmek isteyen siyasal güçler bu nedenle siyasal iletişimden sıkça faydalanmıştır. İnternetin son 20 yılda hızla gelişmesiyle birlikte sosyal medya kavramı da hayatımıza giren kavramlardan biri olmuştur. Bu noktada Twitter anlık bildirim ve sınırlı karakter sunma gibi özellikleriyle kullanıcılara hem avantajlar hem de dezavantajlar sunmuştur. Fakat Twitter özellikle toplumsal olaylar sırasında bir kaynak olarak kullanımı ile diğer sosyal medya mecralarının önüne geçmiştir. Bu durumun farkına varan siyasi güçlerde Twitter'ın gücünden faydalanarak kitle iletişim araçlarını kullanmış ve ideolojilerini aşılama yolunu seçmiştir. Yapılan bu çalışmada günümüzde halen etkinliğini sürdüren televizyon ve haber bilgi kaynağı oluşturan haber kanallarının sosyal medya ve tekelinde Twitter'ı kullanarak izleyiciye ne şekilde ulaştığı irdelenmiştir. Çalışma kapsamında TRT Haber, Habertürk ve Bianet ile yapılan röportajlar sonucunda kurum yöneticilerinin sosyal medya ve Twitter'a bakış açıları irdelenmiştir. Yöneticilerin verdikleri cevaplar eşliğinde söylem analizi metodu kullanılarak yorumlamalar yapılmıştır. Çalışma kapsamında yukarıdaki haber kanallarının Twitter kullanarak izleyiciye ulaşıp ulaşmak istemedikleri ve Twitter'dan haber paylaşımı sırasında ne tür kıstaslara önem verdiklerini öğrenme amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında kanalların Twitter'a olan şüpheli yaklaşımının sürdüğü görülmüştür. Bu nedenle kullanıcı kalitesinin artması ve sahte hesapların engellenmesinin Twitter'a olan güveni artıracağı ön görülmektedir.

ANALYZING TURKISH TV CHANNELS: USING TWITTER AS NEW MEDIA TECHNOLOGY Political Communication participate in our life with beginning of humanity. Human, who developed himself, improved a lot of communication method and created political communication steps. Politicians, who wanted to hold the power, used political communication. When internet took part of our life last 20 years, social media also entered social life. At this point, Twitter gives users push notification and limited characters and this choice. Thus, users have advantage and disadvantage. But Twitter got ahead of other social media platforms depending be a resource during social events. When politicians realized this power, they decided to use it for themselves. We scrutinized how news channels which are still active in mass communication, use of the Twitter to reach watcher in this study. We made an interview with TRT Haber which makes public broadcasting, Habertürk, Bianet and we wanted to learn how they look Twitter. We used discourse analysis regarding administrators answers and interpreted them. We aimed that whether these news channels administrators want to use Twitter and which criteria they use while share news on Twitter. Regarding the result, we saw that administrators approached with suspicion Twitter. For this reason, we predict that Twitter must block fake account. In the circumstances, Twitter can be trustworthy platform.
Keywords: Siyasal yönler; Sosyal medya; Türkiye; Twitter