An analysis of Turkish prospective teachers’ perception of constructivist view of learning and teaching - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmada, öğretmen adaylarının yapılandırmacı öğrenme ve öğretme anlayışını nasıl algıladıkları araştırılmıştır. Araştırma, bir vaka incelemesi olarak dizayn edilmiştir. Sınıf Öğretmenliği ve Kimya Öğretmenliği son sınıf öğretmen adayları (n=226) araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Öğretmen adaylarına davranışçı anlayışı simgeleyen bir karikatür verilmiş ve onlardan yapılandırmacı öğrenme ve öğretme anlayışını simgeleyen bir karikatür çizmeleri istenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarından çizdikleri karikatürü bir kez de yazılı olarak açıklamaları istenmiştir. Araştırmada hem karikatürler hem de açıklamaları analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarının büyük bölümünün yapılandırmacı öğrenmeyi, öğrenenin bilgiyi aktif olarak yapılandırdığı bir süreç olarak gördüğünü ortaya koymaktadır. Karikatürler ve açıklamalarında yapılandırmacılığa ilişkin beş ana boyut ortaya çıkmıştır. Bunlar; yapılandırmacılık bağlamında öğrenenin rolü, öğretmenin rolü, yapılandırmacı öğrenmenin felsefi boyutu, eğitim materyallerinin kullanımı ile öğrenenin elde ettiği kazanımlar/beceriler boyutlarıdır. Öğretmen ve öğrenenin rollerine ilişkin boyutlar, karikatürlerin büyük bölümünde vurgulanmıştır. Buna karşılık yapılandırmacı öğrenmede öğretmen ve öğrenenin rollerinin, öğretmen adayının sahip olduğu yapılandırmacılık anlayışına göre (sözgelimi “bilişsel yapılandırmacılık” ya da “sosyokültürel yapılandırmacılık” gibi) değiştiği ortaya çıkmıştır.

The present study investigated prospective teachers’ perception of constructivist view of learning and teaching. A case study design was adopted in the study. Elementary and Science prospective teachers (4th grade) participated (n=226) in the study. After having provided a caricature that represented the transmission view of teaching and learning prospective teachers were asked to make a caricature to represent the constructivist view of learning and teaching. They were also required to provide an explanation for their drawings. The drawing and its explanation were analysed together ideographically. The results of this analysis showed that the majority of the prospective teachers’ described the constructivist view where the learner actively constructs the knowledge. Five major elements were detected in their perception. These were; learner’s role, teacher’s role, philosophy of constructivist view, instructional materials and learner’s acquirements. Teacher and learner’s role existed in all of the prospective teachers’ drawing. Yet, the role of the teacher and the learner seem to differ in nature depending on the prospective teacher’s perception of the constructivist view and preference of its brands as cognitive or socio-cultural.
Öğretmen adaylarının yapılandırmacı öğrenme ve öğretim anlayışına ilişkin algılarının analizi
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları