Metastatik karaciğer kanserinin tare yanıtı değerlendirilmesinde metabolik parametrelerin percist ile karşılaştırılması - FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH (My University, 2020)
kanserli olgularda ve karaciğer metastazlarının tedavisinde son dönemlerde kullanımı giderek artan radyonüklid tedavi yöntemidir. TARE tedavisi yanıtının değerlendirilmesinde radyolojik yöntemler kullanılabildiği gibi özellikle metastatik karaciğer kanserlerinin tedaviye yanıt değerlendirilmesinde florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografinin (PET/BT) hızlı ve etkin bir görüntüleme yöntemi olduğu bildirilmiştir. Biz de bu çalışmada; kliniğimizde metastatik karaciğer lezyonlarına uygulanan Yttrium 90 (Y90) cam mikroküre tedavisinin etkinliğini ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde metabolik parametrelerin PERCIST kriterleri ile korelasyonunu araştırdık. Yöntem: Çalışmamızda Ekim 2017-Aralık 2019 tarihleri arasında metastatik karaciğer kanseri nedeni ile Y90 cam mikroküre tedavisi uygulanan 18 hastanın 63 lezyonu incelendi. Selektif/süper selektif TARE tedavisinin hemen öncesinde ve TARE sonrası 8. haftada elde edilen FDG PET/ BT görüntüleri değerlendirildi. Lezyonların SUV maksimum (SUVmaks), metabolik tümör volümü (MTV), total lezyon glikolizi (TLG) parametreleri elde edildi. Lezyonların tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde PERCIST kriterleri kullanıldı. Bulgular: TARE tedavisi sonrasında PERCIST kriterleri ile değerlendirildiğinde 63 lezyonun 11’inde (%17,4) tam metabolik yanıt, 29’unda (%46) parsiyel metabolik yanıt, 14’ünde (%22,2) stabil metabolik hastalık izlenmekle birlikte lezyonların 9’unda (%14,2) progresif metabolik hastalık saptandı. TARE sonrasında tam metabolik yanıt, parsiyel metabolik yanıt ve stabil metabolik hastalık gözlenen 54 lezyonun ortalama SUVmaks değerinin 7,83 g/mL’den 4,01 g/mL’ye (p<0,01), ortalama MTV’nin 34,55cm3 ’ten 13,86 cm3 ’e (p<0,01), ortalama TLG’nin ise 182769’dan 46860’a (p<0,01) düştüğü görüldü. Progresif metabolik hastalık izlenen 9 lezyonun ise tedavi sonrasında ortalama SUVmaks değerinin 6,31 g/mL’den 7,35 g/mL’ye (p>0,05), ortalama MTV’nin 13,76 cm3 ’ten 19,19 cm3 ’e (p<0,05) ve ortalama TLG değerinin ise 53752’den 84672’ye (p<0,05) çıktığı gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda Y-90 mikroküre tedavisinin metastatik karaciğer lezyonlarını etkili bir biçimde tedavi ettiği gösterilmiştir. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde ise PERCIST kriterlerine göre progresif metabolik hastalık gözlenmeyen lezyonların metabolik parametrelerinde istatistiksel anlamlı azalma olduğu, progresif metabolik hastalık izlenen lezyonların ise ortalama SUVmaks değerlerinde anlamlı fark saptanmamasına rağmen metabolik parametrelerinde anlamlı bir artış olduğu görüldü. Metastatik karaciğer lezyonlarının TARE yanıtının değerlendirilmesinde metabolik parametrelerin PERCIST kriterleri ile korelasyon gösterdiği sonucuna ulaşıldı.
Keywords: TARE; karaciğer metastaz; PET/BT