Kolb eğitici rol profillerine göre ortaokul matematik öğretmenlerinin eğitici rollerinin öğretim süreçlerine yansımalarının incelenmesi - Korkut, Büşra (My University, 2023)
Öğrenme stilleri öğrenmede önemli bir role sahiptir. Yapılan araştırmalar birçok öğrenme stilinin varlığından söz eder. Öğrenci kadar öğretmenin de sınıf içinde yer alan öğrenme stillerinin farkında olması son derece önemlidir. Öğretmenlerin birden fazla öğrenme stiline hitap eden eğitim öğretim ortamları tasarlaması beraberinde birçok eğitici rolünde bulunmayı gerektirir. Bu çalışmanın amacı Deneyimsel Öğrenme Modeli doğrultusunda geliştirilen Kolb Eğitici Rol Profillerine göre ortaokul matematik öğretmenlerinin eğitici rol profillerinin öğretim süreçlerine yansımalarını incelemektir. Kuramsal çerçeve olarak Deneyimsel Öğrenme Modeli doğrultusunda geliştirilen Eğitici Rol Profilleri esas alınmıştır. Bu çerçeveye göre bir eğiticinin öğrencilerinin öğrenme döngüsünde benimsediği roller vardır. En üst seviyede etkili öğrenmenin gerçekleşmesi için geliştirilen eğitici rol profillerinin dengeli bir şekilde bir arada olması ile mümkündür. KERP (Kolb Eğitici Rol Profilleri) başkalarını eğitirken hangi rollere büründüğümüzü, hangi durumda en işlevsel tercihi yapmamız gerektiğine dair bir farkındalık oluşturur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ‘durum çalışması’ deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu Mardin, Van, İzmir ve İstanbul’da görev yapan beş ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem yöntemleri kullanılmıştır. Her bir öğretmenin video ders kaydı alınmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formunu doldurmaları istenmiştir. Ders kayıtları iki ders saatini içermektedir. Görüşme formu araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanmış ve çevrimiçi olarak kullanılmıştır. Çalışmada analiz yöntemlerinden betimsel analiz ve doküman analizine başvurulmuştur. Öncelikle video ders kayıtları transkript edilmiştir. Ders kayıtlarının incelenmesi ve eğitici rol profilini saptayabilmek için Gencel, Erdoğan, Kolb,& Kolb(2021)’un nitel çalışmalar için geliştirdikleri envanterden yararlanılmıştır. Ardından yarı yapılandırılmış görüşme formunda verilen cevapların analizinde doküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Video ders kaydı ve yarı yapılandırılmış form analiz edilirken iç içe ve kıyaslara başvurularak betimsel analiz yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda çalışma grubundaki matematik öğretmenlerin kolaylaştırıcı ve konu uzmanı rollerinde yakın yüzdelere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu iki rolün yüzdelik sıralamasında ilk iki sırada yer aldığı görülmüştür. Koç ve değerlendirici rol profillerinin öğretim sürecine yansımaları kolaylaştırıcı ve konu uzmanı rol profillerine göre daha düşük bir yüzdeliktedir. Her bir öğretmenin eğitici rolü ve öğretim sürecine yansıması farklı şekilde açığa çıkmıştır. Bu sebeple analizler detaylı bir şekilde yapılmıştır. Son olarak, çalışmanın sonuçları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.

Learning styles have an important role in learning. Researches mention the existence of many learning styles. It is extremely important for the teacher as well as the student to be aware of the learning styles in the classroom. Teachers' designing educational environments that appeal to more than one learning style requires playing many educator roles. The aim of this study is to examine the reflections of secondary school mathematics teachers' educational role profiles on teaching processes according to Kolb Educational Role Profiles developed in line with the Experiential Learning Model. As a theoretical framework, Educational Role Profiles developed in line with the Experiential Learning Model were taken as basis. According to this framework, there are roles that an educator adopts in the learning cycle of his students. It is possible with a balanced combination of educational role profiles developed for the realization of effective learning at the highest level. KERP (Kolb Educational Role Profiles) creates an awareness of what roles we take while educating others, and in which situation we should make the most functional choice. In the study, the 'case study' pattern, one of the qualitative research methods, was used. The working group served in Mardin, Van, Izmir and Istanbul. It consists of five secondary school mathematics teachers. Semi-structured interview form and observation methods were used as data collection tools. Video lessons were recorded from each teacher and they were asked to fill in a semi-structured interview form. Course records include two course hours. The interview form was prepared by the researcher by taking expert opinion and used online. In the study, descriptive analysis and document analysis, which are among the analysis methods, were used. First of all, video lecture recordings were transcribed. Gencel, Erdogan, Kolb, & Kolb. (2021), an inventory developed for qualitative studies was used to examine the course records and determine the educator role profile. Then, the document analysis method was used in the analysis of the answers given in the semi-structured interview form. While analyzing the video lecture recording or the semi-structured form, a descriptive analysis was made by applying nested and comparisons. As a result of the study, it was determined that the mathematics teachers in the study group had close percentages in the roles of facilitator and expert. It has been seen that these two roles are in the first two places in the percentage order. The reflections of the coach and evaluator role profiles on the teaching process are at a lower percentage than the facilitator and subject expert role profiles. The educator roles of each teacher and their reflections on the teaching process have been revealed differently. For this reason, analyzes were made in detail. Finally, suggestions were presented in line with the results of the study.
Investigating the reflections of middle school mathematics teachers’ educator roles in their teaching practices according to kolb’s educator role profiles
Keywords: Activity based mathematics teaching; Deneyimsel öğrenme modeli; Educator role profile; Eğitici rol profili; Etkinlik temelli matematik öğretimi; Kolb educator role profile; Kolb eğitici rol profili; Learning area; Learning style; Matematik; Matematik öğretmenleri; Mathematics; Mathematics teachers; Middle school mathematics teacher; Ortaokul matematik öğretmeniExperiential learning model; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme alanı; Öğrenme stili; Study and teaching; Training of; Yetiştirilmesi