Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastalarında İlaç Tedavisine Yanıtın Dört Sistem Endişe Envanteriyle Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Amaç: Bu çalışmada Dört Sistem Endişe Envanteri'nin (DSEE) Obsesif Kompulsif Bozukluk'ta (OKB) ilaç tedavisine yanıtın izlenmesinde uygunluğu araştırılmıştır. Yöntem: OKB tanısı alan 16 hasta çalışmaya alınmıştır. Kullanılan ilaçların dozları OKB tedavisinde önerilen doza kadar yükseltilmiş ve tedaviye 12 hafta devam edilmiştir. Hastalara tedavinin başlangıcında ve 12. haftasında Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS) ve DSEE uygulanmıştır. Bulgular: Tedavinin başlangıcındaki ve 12. haftasındaki DSEE toplam ve alt sistem puanları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p> 0.05). Tedavinin Y-BOCS puanlarında anlamlı farklılıklar yarattığı saptanmıştır (p<0.05). Y-BOCS toplam puanı, obsesyon ve kompulsiyon alt ölçeklerinin puanları ile DSEE toplam ve alt sistemlerinin puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Tartışma: DSEE'nin OKB hastalarında üaç tedavisinin yarattığı hastalığın şiddetindeki azalmayı göstermede ve tedaviye yanıtı izlemede uygun bir ölçek olmadığı sonucuna varılmıştır.

Objective: In this study, suitability of Four Systems Anxiety Questionnaire (FSAQ) in monitoring the response to medication in Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is investigated. Method: Participants were 16 OCD patients. Dose of medication was increased to the recommended level and treatment continued f or 12 weeks. The patients were administered FSAQ and Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) at the beginning and on the 12th week of treatment. Results: There were no differences between FSAQ and its subscale scores at the beginning and on the 12th week of treatment (p> 0.05). A significant difference was observed between the beginning and 12th week Y-BOCS scores (p< 0.05). No significant relationships were found between Y-BOCS and FSAQ scores. Conclusion: In conclusion, FSAQ is not a suitable scale in monitoring the severity of the disorder and response to medication in OCD patients.
Assessment of Treatment Response in Obsessive Compulsive Disorder Patients Using Four Systems Anxiety Inventory
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Psikiyatri