Otomotiv sektöründe yönetici liderlik tarzları ve beyaz yaka çalışanların performansı arasındaki ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici rolü - Akıncıoğlu, Berrak (My University, 2024)
Önerilen tez çalışması ile otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki yönetici liderlik tarzları ile çalışan performansı arasındaki ilişki ve örgüt kültürünün yönetici liderlik tarzları ile çalışan performansı arasındaki ilişkideki düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın temelini, literatürdeki liderlik tarzları, çalışan performansı ve örgüt kültürü üzerine yapılan araştırmalar oluşturmaktadır. Çalışma, örgüt kültürünün düzenleyici rolünün göz önüne alındığı bir bağlamda, otomotiv sektöründeki işletmelerin liderlik tarzları ile çalışan performansı arasındaki ilişkileri anlamak açısından önemlidir. Tezin amacı, otomotiv sektöründeki yönetici liderlik tarzlarının farklı boyutlarıyla ele alınarak çalışan performansı ile olan ilişkilerin sistematik bir şekilde incelenmesidir. Araştırmanın temel problemi, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin liderlik tarzlarının, çalışanların performansı üzerinde hangi faktörlerle etkileşime girdiğini ve bu etkileşimin ne şekilde gerçekleştiğini anlamaya yöneliktir. Bu bağlamda, liderlik tarzları, çalışan performansı ve örgüt kültürü değişkenleri derinlemesine analiz edilmiştir. Çalışmada veri toplamak için anket kullanılmıştır. Anketler, örnekleme dahil olan işletmelerde görev alan beyaz yaka çalışanların liderlik tarzları algılarını ve performanslarını ölçmek için kullanılmıştır. Veri analizi sürecinde, elde edilen nicel veriler istatistiksel analizlerle değerlendirilmiş ve liderlik tarzları ile çalışan performansı arasındaki ilişkiler incelenmiştir.

The proposed thesis aims to examine the relationship between executive leadership styles and employee performance and the regulatory role of organizational culture in the relationship between executive leadership styles and employee performance in companies operating in the automotive sector. The study is based on the research on leadership styles, employee performance and organizational culture in the literature. The study is important to understand the relationship between leadership styles and employee performance in the automotive sector in a context where the regulatory role of organizational culture is considered. The aim of the thesis is to systematically examine the relationship between managerial leadership styles in the automotive sector and employee performance. The main problem of the research is to understand which factors the leadership styles of the organizations operating in the automotive sector interact with on employee performance and how this interaction is realized. In this context, leadership styles, employee performance and organizational culture variables were analyzed in depth. In the study, a questionnaire was used to collect data. The questionnaires were used to measure the perceptions of leadership styles and performance of white-collar employees working in the sampled organizations. In the data analysis process, the quantitative data obtained were evaluated with statistical analyses and leadership styles and employee.
The moderating role of organizational culture in the relationship between executive leadership styles and the performance of white collar employees in the automotive industry
Keywords: Automotive industry; Çalışan Performansı; Employee Performance; Leadership; Leadership Styles; Liderlik; Liderlik Tarzları; Organizational Culture; Otomotiv endüstrisi; Örgüt Kültürü