Siyasal iletişim boyutuyla siyasal reklam: Üniversite öğrencilerinin oy verme davranışına yönelik bir araştırma - Erdinç, İbrahim Ethem (My University, 2010)
SİYASAL İLETİŞİM BOYUTUYLA SİYASAL REKLAM: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN OY VERME DAVRANIŞINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Günümüzde siyasal reklam çok partili demokratik sistemi benimsemiş olan ülkelerde seçim kampanyalarının vazgeçilmez bir unsurudur. Siyasal partiler, seçmen desteğini sağlayarak iktidara gelmek ve ülkeyi yönetmek amacıyla siyasal reklamları bir araç olarak kullanmaktadırlar. Siyasal reklamlar aracılığıyla yaklaşımlar, projeler, vaatler ve mesajları seçmenlere iletilmektedir. Bu siyasal reklamların seçmenlerin oy verme davranışı üzerinde rol oynadığı varsayılmaktadır. Bu çalışmada siyasal reklam, siyasal iletişim boyutuyla ele alınmakta ve varsayılan bu rolüne ilişkin olarak 29 Mart 2009’daki yerel seçimler sonrasında yapılan bir araştırmanın bulguları analiz edilmektedir.

POLITICAL ADVERTISING WITH DIMENSION OF POLITICAL COMMUNICATION: A STUDY FOR VOTING BEHAVIOUR OF UNIVERSITY STUDENTS Today, political advertisement is an indispensable element of election campaigns in countries which have adopted democratic multiparty system. Political parties use political ads to come to power and govern by providing voters’ support. Through political ads; approaches, projects, commitments and messages are delivered to voters. These political ads are assumed to play a role on voters’ voting behavior. In this study, political advertisings are dealt with political communication dimensions and regarding this role, findings of a survey which was conducted after local elections in 29 March 2009, will be analyzed.
Keywords: Reklam; Siyaset ve Yönetim_Reklam; Tüketici Davranışı