Binalarda enerji verimliliğinin analizi - Çetinkaya, Enes (My University, 2012)
Binalarda enerji verimliliğinin analizi Enerji, insan hayatındaki en önemli girdilerden biridir. Gelişen teknoloji ile birlikte insanların enerjiye bağımlılığı gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla dünyanın enerji talebi gün geçtikçe çoğalmaktadır. Artan bu talep karşısında, dünya üzerindeki fosil enerji kaynakları gün geçtikçe azalmakta ve yenilenebilir kaynaklar talebi henüz karşılayamamaktadır. Bunun yanında fosil enerji tüketimi arttıkça çevre kirliliği artmakta ve küresel ısınmanın önüne geçilememektedir. Bu sebeplerden dolayı enerji verimliliği, günümüzde en önemli kavramlardan biri haline gelmiştir. Bina sektörü, en fazla enerjinin tüketildiği sektörlerden biridir. Bu yüzden binalardaki enerji kullanımının daha verimli hale getirilmesi gerekmektedir. Bu durum, binalarda enerji verimliliği kavramını ortaya çıkarmıştır. Yapılan çalışmalar, binaların yüksek enerji tasarrufu potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Bu yüzden günümüzde, enerji verimli bina teknolojileri geliştirilmektedir. Bu teknolojiler ile binaların enerji tüketimlerini daha verimli hale getirmek amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için, binaların enerji verimliliğini ölçmek amacıyla uluslararası geçerliliğe sahip sertifika ve derecelendirme sistemleri geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Birçok ülkede birçok enerji verimliliği standardı zorunlu hale getirilmiştir. Bu gelişmeler ile birlikte, Türkiye’de de enerji verimliliği kanunu çıkarılmış ve bu kanun kapsamında bina için enerji kimlik belgesi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu çalışmada, ilk olarak dünyanın ve Türkiye’nin enerji durumu genel olarak ele alınmış ve enerji verimliğinin gerekliliği istatistiksel veriler ile açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, binalarda enerji verimliliğini arttıran teknolojiler ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Dünyada yapılan verimlilik çalışmalarına değinilmiş ve Türkiye’de yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde uluslararası geçerliliğe sahip bazı derecelendirme sistemleri incelenmiştir. Bunun yanında Türkiye’de geçerli olan bina enerji kimlik belgesi ele alınmıştır. Son bölümde ise birçok kontrol listesinden ve tüketim verilerinden yararlanarak herkesin anlayıp kendi evine uygulayabileceği bir kontrol listesi oluşturulmuştur. Bu kontrol listesi ile 20 konutun verimliliği derecelendirilmiş ve bu konutların verimliliğini azaltan unsurlar tespit edilmiştir. Bu konutların verimliliğini arttıracak önlemler tespit edilmiş ve konut sakinleri bilinçlendirilmiştir.

ANALYSIS OF ENERGY EFFICIENCY IN THE BUILDINGS Energy plays very crucial role in the human life. As technology advances, energy dependency also increases day by day, making the energy demand increases as well. On the other hand, fossil energy sources in the world have a decreasing pattern and renewable sources are not able to satisfy the increasing demand yet. Also, fossil energy sources are from the main causes of environmental pollution and global warming. Thus, energy efficiency has become one of the most important concepts in recent days. Building sector is one of the most energy consuming sectors. Therefore, energy consumption in the buildings must be more efficient. In this manner, the concept ‘energy efficiency in the buildings’ has appeared. Researches have shown that there is huge potential in energy saving in buildings. Today, energy efficient building technologies are being developed. The aim of that kind of technologies is basically to improve energy consumption efficiency. In order to reach this aim, certificate and classification systems with international validity have been developed and applied for measuring the energy efficiency of the buildings. Most countries have made many energy efficiency standards obligatory by laws. Turkey has also legalized energy efficiency standards. So it is compulsory to prepare energy efficiency identity card for any building. In this study, we first generally stated the facts about energy in the world and in Turkey. Then, we explained the necessity of energy efficiency, in the light of statistical data. In the second part of the study, we investigated the technologies increasing the energy efficiency in the buildings in detail. We mentioned efficiency studies in the world and in Turkey. In the third part, we analyzed some classification systems with international validity. In addition, we gave some information about building energy efficiency identity card used in Turkey. In the last part, we formed a check list which can be understood and applied to their houses by anyone. To form that list, we took advantage of many check lists and consumption data. By using this check list, we graded the efficiency of 20 residences and detected the factors decreasing the efficiency of these residences. We drew some conclusions about how to increase the energy efficiency of these residences and made suggestions to residents about these conclusions.
Keywords: Elektrik; Enerji, Binalarda