Dini hayatta köy şehir farklılaşması (Paşabahçe mahallesi Paşamandıra köyü örnekleri) - Çalışkan, Ömer (My University, 2019)
ÖZETDİNİ HAYATTA KÖY ŞEHİR FARKLILAŞMASI (PAŞABAHÇE MAHALLESİVE PAŞAMANDIRA KÖYÜ ÖRNEKLERİ)Araştırmada Beykoz ilçesinin Paşabahçe Mahallesi ve Paşamandıra köylerindeyaşayan insanların dini inanç, ibadet, tutum ve davranışları sosyal statik bir durumtespiti şeklinde ele alınmaktadır. Dinin bu bölgelerde sosyal, pratik ve teorik yönleriniortaya koyma ve farklı değişkenler için dinin hayata bakan yönünde ortaya çıkanfarklılıkları betimlemek araştırmanın temel amacıdır. Uygulanan anket sonuçlarınagöre; Paşamandıra Köyü’nde inanç normlarının daha yüksek olduğu, kadınlarınerkeklere göre daha dindar olduğu, katılımcıların eğitim düzeyleri yükseldikçedindarlıklarında bir düşüş bulunduğu ve evli kişilerin bekârlara göre daha dindar profilçizdiği sonucuna ulaşılmıştır.

ABSTRACTDIFFERENTIATION BETWEEN COUNTRY SIDE AND URBANABOUT RELIGIOUS LIFE: PAŞABAHÇE AND PAŞAMANDIRA CASESIn the study, religious beliefs, worship, attitudes and behaviors of the peopleliving in Paşabahçe Neighborhood and Paşamandıra villages of Beykoz district areconsidered as a social static situation. The main purpose of this study is to reveal thetheoretical, practical and social aspects of religion in these regions and to describe thedifferences in attitudes towards religious life according to various variables. Accordingto the results of the survey, In Paşamandıra village, it is concluded that the norms ofbelief are higher, women are more religious than men, there is a decrease inreligiousness of the participants as their education levels rise and the married peopledraw more religious profile than single..
Keywords: Alan Araştırması; Anket Religiosity; City and town life; Dindarlık; Dini Hayat; Field Research; Köyler; Religious Life; Social life and customs; Sosyal yaşam ve adetler; Survey; Şehir ve kasaba yaşamı; Turkey; Türkiye; Villages