Karşılıksız çek keşide etme suçu - Kurşun, Fatma (My University, 2011)
Çek kullanımının kişiye getirdiği faydalar neticesinde, çekin kullanım oranı son yıllarda hızlı bir artış göstermiş ve ülke ekonomisinin temel ödeme araçlarından biri haline gelmiştir. Ülkemizde çeklere ilişkin kanuni düzenleme, Türk Ticaret Kanunu'nda (md. 692-765), 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun'da ve 5941 Sayılı Çek Kanununda yer almaktadır. Üç bölümden meydana gelen çalışmanın ilk bölümünde çek hakkında genel açıklamalar yapılmakta, kavram, tarihi gelişimi, çekin şekil şartları, hukuki niteliği, unsurları ve çek önem arz eden özellikler incelenmektedir. İkinci bölümde önceki bölümde incelenen konular ile zemine hazırlanan ve ortaya konulan bilgiler ışığında karşılıksız çek etme suçu kapsamlı bir şekilde incelenerek Çek Kanununda yapılan değişiklikler ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise karşılıksız çek keşide etme suçuna ilişkin usul hükümleri incelenmektedir. Çalışmanın sonuç kısmında üç ayrı bölüm ile ortaya konulan bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmaktadır.

As a result of the advantages that the use of cheque offers, the rate of 'cheque use' has had a rapid increase recently, and it has become one of the most common methods of payment in Turkish economy. The legal regulations concerning 'the use of cheque' in Turkey can be found in the Turkish Trade Law articles numbered as 692-765, 3167 (The law about the regulations of cheque payments and the protection of cheque holders) and in the Cheque Law numbered as 5941. This study consists of three parts , the first of which makes some general descriptions about cheque, examines the topic in terms of its history , physical requirements, legal qualifications and elements , and studies some important features of cheque. The second part examines 'using uncovered cheque' as a crime throughly in the light of the basic information presented in the first part. This part also studies the changes that have been made in the Cheque Law in detail. Finally, the third part studies the procedural provisions concerning the crime of drawing an uncovered cheque. The 'conclusion' part includes some general evaluation in parallel with the information presented in the three parts.
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu Hukuku; Karşılıksız Çek