The relationship between wage justice perception and organizational commitment and a research - Ayhan, Ayça (My University, 2011)
Araştırmada, ücret adalet algısı ile kurumsal bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Ücret ve Örgütsel bağlılık için ayrı birer ölçek kullanılmış, Perakende sektöründe bilinen firmaların birisinde satış danışmanları üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada öncelikle konuda adı geçen tanımlar üzerinde durulmuştur. Ücret, örgütsel adalet, örgütsel bağlılık tanımlamaları yapıldıktan sonra uygulama kısmına geçilmiştir. Uygulama kısmının hemen başında daha önce yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir, daha sonra araştırmanın sonuçları üzerinde durulmuştur, araştırma kısmından sonra da çıkan sonuçlar üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma, ücret adaletine önem veren, aynı zamanda giren-çıkan devir oranının yüksek olduğu bir firmada yapılmıştır ve ücret adaletinin örgütsel bağlılıkla ilişkisi incelenmiş, bu ilişkinin doğru orantılı olmasına rağmen şirketteki giriş-çıkış devir hız sebepleri incelenmiştir. Örgüte bağlılığın sadece adil bir ücret dağıtımı ile yeterli olamayacağı; bunun yanında manevi ihtiyaçların da önemsenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

In this research, the relation between wage justice perception and organizational commitment analysed. The scales are used for wage and organizational commitment. Research is applied on the sales responsibles in a retail company. First the topic of the researc is explained. After the explanations of Wage, organizational justice, organizational commitment, application part is handled. At the beginning of application, the researches which are handled before is defined. And then the result of the study is discussed and evaluated. This research is done in a company which gives import to the wage justice and also which has a high turnover. The wage justice and organizational commitment is analysed and although there is a direct proportion, the reasons of turnover is analysed. It is defined that fair wage is not enough for the pleasure of employee. Interior needs are also required for the commitment.
Keywords: Adalet; Kurumsal Bağlılık; Parekendecilik; Performans Yönetimi; Ücret Yönetimi