Şerhu’s-si̇yeri̇’l-kebîr ve genel kai̇deleri - ÇİFTÇİ, MUHAMMED HÜSNÜ (Sır ve Hikmet Yayınevi, 2021)
İmam Muhammed’in yazdığı bu eser daha sonra İmam Serahsî (ö.483/1090)tarafından şerh edilmiştir. Eser,Beyrut’dakiAmerikan Üniversitesi’nde bulunan nüsha esas alınarak ilk üç cildi Selâhaddîn el-Müneccid(1957-1960), son iki cildi ise Abdülazîz Ahmed tarafından(1971)tahkik edilerek beş cilt halinde basılmıştır. (Mukaddime, 1/19)Şerh,genel olarak uluslararası hukukun pek çok konusuna değinmektedir.Bu bağlamda Allah yolunda cihat edip nöbet beklemenin fazileti başta olmak üzere devlet başkanı ve askerlerin gerek kendi aralarında gerekse düşmana karşı savaş öncesi yapmaları gerekli olan sorumluluklarına dair rivayetleri değerlendirmektedir. Biz bu çalışmada İmam Serahsî’nin 218 babda incelendiği mezkûr konuların kısa künyelerini vermeye çalıştık. Dikkatle incelendiğinde musannifin bazı konuları farklı bablarda tekrar zikrettiği veya tek başlık altındaişlenmesigereken konuların araya başka konular alınarak incelendiği görülmektedir. Bu sebeple yer yer konuların sonunda o babla ilgili diğer bablara işaret etmeye çalıştık.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İlahiyat; İslam Hukuku; Social Sciences and Humanities; Theology; Islamic Law; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; DİN; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; RELIGION; Dini çalışmalar; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Religious Studies; Social Sciences & Humanities