Özel bir hastane çalışanlarının tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi - Sumeli, Fatma (My University, 2011)
Özel Bir Hastane Çalışanlarının Tükenmişlik Ve İş Doyumu Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi Araştırma, İstanbul ilinde özel bir hastanede çalışan bireylerin tükenmişlik ve iş doyumu düzeyleri ile bazı değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Çalışma, İstanbul ilinde özel bir hastanede çalışmakta olan 151 sağlık çalışanıyla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, maslach tükenmişlik ölçeği, iş doyumu ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu kullanılmıştır. Veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bu analizde T testi, tek yönlü anova, Turkey Testi ve spearman Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlara göre, çalışmaya katılan sağlık çalışanlarında orta düzeyde tükenmişlik, düşük-orta düzeyde iş doyumu saptanmıştır. Çalışmaya göre, çalışanların; tükenmişlik düzeyleri ile cinsiyet, medeni durum ve gelir durumu arasında: iş doyumu ile medeni durum ve meslekte çalışma süresi arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çalışanların; tükenmişlik alt boyutları ile eğitim durumu, kurumdaki pozisyonu, işten ayrılma düşüncesi, çalışma şekli ve süresi, mesleğinin toplumda hak ettiği yerde olma durumu ve üstlerinden takdir görme durumu arasında anlamlı olarak yüksek ancak temizlik personeli pozisyonundaki çalışanların Kişisel Başarı düzeyleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Çalışmaya göre, iş doyumu ile cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim durumu, kurumdaki pozisyonu, işten ayrılmayı düşünme durumu ve mesleğinin toplumda hak ettiği yerde olma durumu, işten ayrılmayı düşüncesi, çalışma şekli ve süresi, üstlerinden takdir görme durumları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Tükenmişlik ile Genel İş Doyumu arasında anlamlı negatif yönde kuvvetli ilişki bulunmuştur. Key words: burnout, job satisfaction, medical staff, sociodemographic characteristics)

An analysis regarding the private hospital worker's burnout and job satisfaction levels with respecth to some factors Fatma SUMELİ This research was carried out to identify job satisfaction and burnout levels of individuals working in a private hospital in the province of Istanbul, and relationship among some variables and to find out correlations between them. The study was conducted on 151 health care employees who work at a private hospital in the province of Istanbul. The Maslach Burnout Inventory, job satisfaction scale and Sociodemographic Characteristics Questionnaire developed by the researcher is used as data collection tool. The data was analyzed via SPSS software. In this analysis, the T test, one-way anova, Tukey Test and Sperman's Correlation Test is used. According to the results derived from the data, mid-level burnout and low to moderate job satisfaction was identified among the health care workers involved in the study. According to the study, significant differences were identified between the burnout levels and gender, marital status and income level of the staff. Also, no significant differences were identified between job satisfaction and marital status or seniority of the staff. Significant differences have been found out between the burnout sub-dimensions and education levels, position in the institution, intention to leave the institution, work-life balance, professional status in the society and appreciation of the seniors, however, burnout sub-dimensions and personal success levels of the cleaning staff have been found out to be significantly low. Significant differences have been found out between the job satisfaction and gender, age, income level, education levels, position in the institution, intention to leave the institution, work-life balance, professional status in the society and appreciation of the seniors. Strong significant negative correlation has been found out between burnout and overall job satisfaction. Key words: burnout, job satisfaction, medical staff, sociodemographic characteristics
Keywords: Hemşirelik; İş Tatmini; Tükenmişlik; Tükenmişlik Hemşireİş Doyumu