Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ebeveynlerinde duygu düzenleme psikoeğitim programının değerlendirilmesi - Günakan, Gonca (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışma, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış olan çocukların ebeveynlerinde duygu düzenleme psikoeğitim programının ebeveynlerde, duygu düzenleme becerilerinin ve duygu düzenleme güçlüğüne etkisini değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Antalya ilinde bir meslek lisesinde çocuğu OSB tanısı olan 38 çocuğun ebeveyninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri sosyodemografik form, Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ön test ölçümleri sonrası, Deney grubuna on oturumluk Duygu Düzenleme Psikoeğitim Kontrol grubuna bir oturumluk Duygu Düzenleme Farkındalık Eğitimi uygulanmıştır. Müdahaleler sonrasında her iki gruba son test ölçümleri yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile Mann Whitney U testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Katılımcı değerlendirmeleri için tanımlayıcı içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada DDPP’nın, Deney grubunda duygu düzenleme becerileri puan ortalamalarında artış olmakla beraber (öntest-sontest) anlamlı olmadığı (p=0,102) görülmüştür. Diğer taraftan Kontrol grubunda, eğitim programının duygu düzenleme becerileri puan ortalamalarında (öntest-sontest) anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0,05). Deney ve Kontrol grubunda duygu düzenleme güçlükleri puan ortalamalarında (öntest-sontest) anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Uygulanan psikoeğitim programa katılanlarda duygu düzenleme becerilerini arttırmış ve duygu düzenleme güçlüğü düzeylerini azalttığı sonucuna varılmıştır. OSB tanılı çocuğu olan ebeveynlerin Duygu Düzenleme Psikoeğitim desteklenmesi önerilmiştir.

Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of emotion regulation psychoeducation program on emotion regulation skills and emotion regulation difficulties in parents of children diagnosed with autism spectrum disorder (ASD). Materials and Metods: This research consists of the parents of 38 children whose children were diagnosed with ASD in a vocational high school in Antalya in the 2021-2022 academic year. The data of the study were collected using the sociodemographic form, the Emotion Regulation Difficulties Scale, and the Emotion Regulation Skills Scale. After the pre-test measurements, ten sessions of Emotion Regulation Psychoeducation program were applied to the Experimental group and one session of Emotion Regulation Awareness Training was applied to the Control group. After the interventions, post-test measurements were made for both groups. In the analysis of the data,descriptive statistics, Mann Whitney U test and Wilcoxon test were used. Descriptive content analysis was conducted for participant evaluations. Findings: In the study, it was observed that DDPP was not significant (p=0.102), although there was an increase in the mean scores of emotion regulation skills (pretest-posttest) in the Experimental group. On the other hand, a significant difference was found in the mean scores of emotion regulation skills (pretest-posttest) of the training program in the control group (p<0.05). Emotion regulation difficulties were found to be significant in the mean scores (pretest-posttest) in the Experimental and Control groups (p<0.05). Conclusion: It was concluded that the applied psychoeducation program increased the emotion regulation skills of the participants and reduced the levels of emotion regulation difficulties. It is recommended that parents who have children with ASD be supported with the Emotion Regulation Psychoeducation Program.
Evaluation of emotion regulation psychoeducation program in parents of children with autism spectrum disorder
Keywords: Autism Spectrum Disorder; Autistic children; duygu düzenleme; ebeveyn; Ebeveynlik; emotion regulation; Otistik çocuklar; Otizm Spektrum Bozukluğu; parent; Parenting; psikoeğitim; psychoeducation; Rehabilitasyon; Rehabilitation