Arap baharının Türkiye dış ticaretine etkisi - Eldemir, Kaya (My University, 2016)
ARAP BAHARI SÜRECİNİN TÜRK DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ 2010 yılında başlayan ve 2011 senesinde olgunlaşan Arap Dünyası’ndaki isyanlar dünya ülkelerinin dikkatlerini buraya çekmişti. Çünkü bu bölge, üzerinde yaşayan azımsanmayacak nüfusuyla gelişmiş ülkeler için ciddi bir pazar. Konumu itibari ile stratejik bir bölge, en önemlisi ise yeraltı kaynakları açısından dünyanın hassasiyetle takip ettiği bir yer idi. Arap Baharı ile Arap Dünyası’ndaki diktatör liderler birer birer devrilirken, Orta Doğu ile ilişkilerini bu liderler üzerinden yürüten Dünya liderleri ise bu olayı endişe ile takip etmişlerdir. Zira Orta Doğu ile ticareti olan ülkeler için bu endişe verici bir durumdu. Bu çalışmada, Arap Baharı’nın Türkiye’nin Orta Doğu ile olan dış ticaretini nasıl etkilediği resmi kurumlardan elde edilen veriler ile incelenmiştir. Araştırma 2002-2013 dönemini kapsayan, Arap Baharı öncesi ile Arap Baharı yılları karşılaştırılarak isyanların had safhada yaşandığı Tunus, Mısır, Libya, Suriye üzerinde yapılmıştır. Araştırma 2002-2013 dönemini kapsamaktadır. Araştırma sonucunda Arap Baharı’nın Türkiye için hem kayıpları hem fırsatları beraberinde getirdiği görülmüştür. Zira Orta Doğu ile ticaretinde geçici düşüşler yaşamasının yanında yeni yönetimlerle geliştirilen ilişkiler, ciddi kazanımların önünü açmıştır.

THE EFFECT OF THE ARAB SPRING PROCESS ON TURKISH FOREIGN TRADE ELDEMİR Kaya Master Thesis Thesis Yard. Doç. Dr. İ. Bozkurt Maturing uprising in the Arab world began in the year 2010 and 2011, drew the attention of the world's countries here. Because, a valuable significant market for developed countries living on this region with the huge population. İn the region which is a important strategic location, it was the most important place in terms of natural resources in the world followed with precision. In the Arab world, with Arab Spring their dictators toppled leaders one by one its relations with the Middle Eastern world leaders carrying out these leaders have followed with concern the events are. Because the situation was alarming for countries that trade with the Middle East world. In this thesis, the Arab Spring and Turkey's foreign trade with the Middle East world and how it affects the data obtained from government agencies were investigated. The thesis contains the year of he Arab Spring revolts in previous years compared experiencing the extreme Tunisia, Egypt, Libya, Syria has been on. The thesis covers the 2002-2013 period. As a result of the Arab Spring and brought losses to Turkey it was seen as opportunities. Because there was a temporary decline in trade with the Middle East. On the other hand, significant gains in the front of the framework developed relations with the new state was established.
Keywords: 20. yy; Arap ülkeleri; Devrimler; Dış ilişkiler; Orta Doğu; Siyaset ve yönetim; Türkiye