Border concept and the Middle Eastern Borders: the case of Iraq - Özcan, Mesut (My University, 2002)
Bu tezin amacı sınır kavramı ile ilgili genel bir teorik çerçeve çizmek ve bu çerçeveyi Irak'ın sınırlarına uygulamaktır. Bu amaç çerçevesinde sınır kavramının gelişimi incelenmiş, çeşitli tanımlamalar arasındaki farklar ele alınmıştır. Teorik kısımda sınırların oluşması, sınır çeşitleri, sınırların icra ettikleri fonksiyonlar ve sınır sorunları incelenmiştir. Bu genel çerçeveden sonra Ortadoğu'daki sınırların Avrupa ve Amerikadaki sınırlardan farkları analiz edilmiştir. Ortadoğu'daki sınır sorunlarının sebepleri ve Avrupa ile Ortadoğu arasındaki kavramsal farklılılar tartışılmıştır. Bu çerçeve içinde Irak'ın sınırları incelenmiştir ama bu incelemede Irak'ın bütün sınırları ele alınmamıştır. Bu çalışmada Irak'ın Kuveyt, İran ve Türkiye ile olan sınırları incelenmiştir. Oluşturulan genel çerçeve ile Irak'ın sınırları arasındaki ilişki incelenmiş, sınır sorunlarının sebepleri araştırılmıştır. Irak'ın sınır sorunlarının ve savaşlarının etnik, siyasi, ekonomik ve stratejik sebepleri incelenmiştir. Sonuçta Irak'ın bazı komşularıyla olan sınır sorunlarını tamamen çözülmediği ve bu sorunların gelecekte yeniden ortaya çıkabileceği belirtilmiştir.
Keywords: Kültürler arasındaki temaslar; Orta Doğu_Irak; Toplumsal değişim; Uluslararası İlişkiler