Polikristal yapılı fotovoltaik panellerin laboratuvar testleri ve fizibilite çalışmaları ile saha uygulaması sonuçlarının karşılaştırılması - Kılınç, Emre (My University, 2019)
Küresel ölçekte artan enerji tüketiminin sonucu olarak, fosil kökenli yakıtların enerji üretimindeki yüksek payı göz önüne alındığında sera gazlarının salınımı da artmakta böylece küresel ısınmaya önemli bir neden oluşturmaktadır. Yeryüzünde Fosil kökenli enerji kaynaklarının sınırlı olmalarına karşılık, sürdürülebilirlikleri ve küresel ısınma için bir çözüm ortaya koymalarından dolayı yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi son yıllarda popülerlik kazanmaktadır. Gün geçtikçe azalan maliyetler güneş enerji yatırımlarını arttırmaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu gereği güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksektir. Teşvik mekanizmaları ve yasal düzenlemelerle birlikte ülkemizin güneş enerjisi kurulu gücü son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir. Güneş enerjisi yatırımları yüksek maliyetleri nedeniyle, yatırım öncesi ciddi bir çalışma gerektirmektedir. Bir güneş enerjisi santralinin yatırım tutarının yaklaşık %50’sini fotovoltaik panelleri oluşturmaktadır. Ciddi yatırım maliyetleri gerektiren bu tip kurulumlarda kullanılan ekipmanın kalitesi son derece önemlidir. Bu çalışma kapsamında ilk olarak, bir fotovoltaik panelin üretim sürecinde uluslararası standartlar bağlamında karşılaştığı testler ifade edilmiş ve uluslararası kabul gören bir laboratuvarda yapılmış testlerin sonuçları sunulmuştur. Bununla beraber yatırım kararından önce yapılan fizibilite çalışmalarında; projenin coğrafi konumu, kullanılacak panel tipi, invertör tipi, panel mesafesi ve panel açısı parametreleri ortaya konularak, simülasyon sonuçlarına göre optimum çözüm elde edilmiştir. Yatırımın gerçekleştirilmesinden sonra santralde SCADA yazılımı üzerinden saha verileri alınmıştır. Sonuç olarak, güneş enerji santralinin bir yıllık gerçek üretim verileri ile yatırım öncesi gerçekleştirilen simülasyon sonuçları karşılaştırılmış ve irdelenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar bağlamında gelecek çalışmalara ışık tutması ve tahmin sonuçlarının daha isabetli olması için öneriler sıralanmıştır.

As a result of the increasing energy consumption, the emission of greenhouse gases is also increasing due to the high share of fossil fuels in energy production, thus creating an important reason for global warming. Despite the limited energy resources of fossil based in the world, renewable energy sources are very important because they are sustainable and they provide a solution for global warming. Solar energy which is a renewable energy sources has gained popularity in recent years. Decreasing costs have increased solar energy investments. Due to its geographical location, our country is very high solar energy potential. With the incentive mechanisms and legal regulations, the installed solar energy capacity of our country has increased significantly in recent years. Due to the high costs of solar energy investments, it requires serious work before the investment. Photovoltaic solar panels constitute approximately 50% of this investment cost. The quality of the equipment used in this type of installation, which requires serious investment costs, is extremely important. In the scope of this study, firstly, the tests that a photovoltaic panel encountered in the context of international standards in the production process were expressed and the results of the tests performed in an internationally widely accepted laboratory were presented. In the feasibility studies conducted before the investment decision; geographic location of the project, the panel type to be used, inverter type, panel distance and panel angle parameters were determined and optimum solution was obtained according to the simulation results. After the realization of the investment, field data were obtained via SCADA software. As a result, one-year actual generation data of the solar power plant and the simulation results performed before the investment were compared and analyzed. In the context of the results, suggestions are presented to shed light on future studies and to make more accurate predictions.
Keywords: Fotovoltaik Photovoltaic