Kadının ikili yükü: Hizmet sektöründe bir araştırma - Bakırcı, Ece (My University, 2009)
Kadının İkili Yükü, Hizmet Sektörü, Çalışan Kadın, Toplumsal Cinsiyet ÖZET Kadınların hizmet sektöründeki istihdamı yavaş yavaş artmaktadır. Son dönemde kadınların tarımdan ağırlıklı olarak, kendilerine yeni iş imkânı yaratmada önemli rol oynayan hizmetler sektörüne kaydığı görülmektedir. Hizmetler sektöründeki yükselişe paralel olarak sorunlarında da hızlı bir artışın olduğu söylenebilmektedir. Çalışan kadın, iş hayatı ile aile hayatının getirdiği sorumlulukları dengeleme çabası içerisindedir. Bu durum sonucu, hem ev hem de işte çalışmak zorunda olan kadınların iki yükü denilen sorun ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada kadınların hizmet sektöründe artan istihdamından hareketle, bu sektörde çalışan kadınların ikili yükü üzerine araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucu, toplumsal cinsiyete bağlı eşitsizlikten en fazla etkilenen cinsiyetin kadın olduğu görülmüş olup; çalışan kadının iş hayatında yaşadığı olumsuzluklar ile ailede kendilerinden beklenen sorumluluklar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar ve hem ev hem de işte çalışmak zorunda olan kadınların iki yükü denilen sorun belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Woman’s Bınary Brunt, Service Sector, Working Women, Social Gender

Womans`employment in service sector is growing progressively. In last terms, womans are moving predominantly from agriculture to service sector which act to create new opportunities of employment consequently . Theirdifficulties are rising quickly in paralel with uptrends in service sector. Working women are asseting to balance the resposibilities of bussiness life and family life. Due to the fact that the problem ,called women´s binary brunt, accrue for women who have to work both in work and in home. In this study to act from growing of women`s employment in service sector it`s tried to make reserach about women`s binory brunt who work in service. Result of the research is; fore seeing that the most influenced gender is women from unequality of social gender; and distressing of working women because of difficulties at work with the reponsibilities at family life reveal the binary brunt of women who has to work both in work and home.
Keywords: Çalışma Ekonomisi_kadın; Ekonomi_Kadın; Hizmet Sektörü_Kadın