Zaman gazetesi bağlamında 11 eylül 2001 sonrası din olgusu - Karahan, Harun Dündar (My University, 2007)
ZAMAN GAZETESİ BAĞLAMINDA 11 EYLÜL 2001 SONRASI DİN OLGUSU 11 Eylül 2001’de yaşayan terör olaylarından sonra başta Amerika’nın olmak üzere birçok Batı ülkesinin İslam’a ve müslüman toplumlara bakışında çok ciddi değişiklikler meydana gelmiştir. Yine bu terör olaylarının neticesinde Hıristiyan âleminde “medeniyetler çatışması” tezi gündeme gelmiş ve bu tez çerçevesinde yoğun tartışmalar meydana gelmiştir.11 Eylül’de yaşanan terör olayının neticesinde Amerika suçlu ilan ettiği devletlere müdahale etmiş ve bunun bir neticesi olarak da bir takım sosyal ve kültürel değişiklikler vukuu bulmuştur. İslam, bu olaylar neticesinde Batı’da ve İslam âleminde her yönüyle tartışılmaya başlamıştır. Bu tartışma konularından brincisini terör ve İslam’ın teröre bakışı oluşturmuştur. Bununla beraber İslam bilinen ve bilinmeyen yönleri ile de Batılı ve müslüman aydınlar tarafından masaya yatırılmış ve değişik konularda İslam’ın bakış açısı önem kazanmıştır. Özellikle İslam ülkelerinde, İslam’ın sosyal hayat yansıyan etkilerine karşı bakış açılarında da bir takım değişiklikler olmuştur. Bu bağlamda ülkemizde de İslam, özellikle aydınlarımızın ve siyaset adamlarının birinci gündem maddesi olarak tartışılmaya başlamıştır. Yine bu bağlamda Cumhuriyetten bu yana tartışılan, fakat bir türlü sonuca bağlanamayan konular tekrar gündeme gelmiş ve değişen dünya konjektüründe çözüm arayışlarına gidilmiştir. Gündemde tartışılan konular, okuyucu kitlesinin genişliği ile dikkat çeken zaman gazetesinde de tartışılmış ve çeşitili çözüm önerileri getirilmiştir. Konulara getirilen çözüm önerilerinde, dünyada meydana gelen fikri ve siyasi değişimin etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.

ACCORDİNG TO ZAMAN PAPER RELİGİOUS PHENOMENON İN TURKEY AFTER THE EVENT OF SEPTEMBER 11 After the terrorist events on 11 september 2001 there occurred change of views in the United states and Europe regarding their attitudes towards Islamic Religion and Muslim Communities.As a result a famous thesis, the clash of Civillisations became a main agenda of the western communities. After that event, the United States took it as an opportunity to attack to the pariah states of the Middle East and elsewhere in order to put themunder strong pressure and to establish its domination on them. The Islamic Religion also took its share from this hostile atmosphere in the West.The great mistake as it is, Islam has mainly been argued from the point of its connection with terror and the point in which Islamic approach to it. This atmosphere took place in the West had also immense impacts on the Islamic Countries. The views of the intellectuals in these countries began to change with regard to the effects of Islam on social life. Turkey also took its share from this environment. In this regard Turkish enlightened and statesman began to discuss the place of Islam in society. Many main issues have also been taken by the wriets of daily Zaman paper which attracts a considerable numbe of readers. It is observed that while the writers of the Zaman have brought about their new solutions, it is clear that they have been affected by the change of political and ideological atmosphere taking place in the world.
Keywords: Din Sosyolojisi; Gazeteler_Din; Terör_Din