Kök kanallarına Nd: YAG ve Er,Cr;YSGG lazer uygulamasının bazı kanal patlarının dentin duvarlarına adaptasyonu ve apikal sızdırmazlığı üzerine etkisinin incelenmesi - Yılmaz, Yahya Hakan (My University, 2005)
TEZ KONU BAŞLIĞI : KÖK KANALLARINA Nd:YAG VE Er,Cr;YSGG LAZER UYGULAMASININ BAZI KANAL PATLARININ DENTİN DUVARLARINA ADAPTASYONU VE APİKAL SIZDIRMAZLIĞI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Adı ve Soyadı: Yahya Hakan YILMAZ Danışmanın Adı : Prof. Dr. Mahir Günday Endodonti Hastalıkları ve Tedavisi

Araştırmamızda farklı lazer sistemleri kullanarak bazı kanal patlarının apikal mikrosızıntısının değerlendirilmesi ve bu patların dentin duvarlarına adaptasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 159 adet tek köklü çekilmiş insan dişlerinin kök kanalarının preparasyonu step back tekniği ile %2.5 lik NaOCl solüsyonu kullanılarak gerçekleştirildi. Daha sonra dişler rasgele 10' ar dişten oluşan 3 ana grup altında 3' erli alt gruplara bölündü.Her bir gruptaki dişlere EDTA+NaOCl solüsyonu , Er:Cr;YSGG ve Nd:YAG lazer uygulandıktan sonra dişler lateral kondensasyon tekniği ile Ketac Endo, Endorez ve Roekoseal kanal dolgu patlarıyla dolduruldu ve dişler 37 OC ' de %100 nemli ortamda bir hafta süreyle bekletildi. Daha sonra dişler % 2' lik metilen mavisi solüsyonunun içine konup 1658 g devir hızında 10 dakika süreyle santrifüjde çevrildi. Örnekler hassas kesme cihazı ile 0,3 mm lik aralıklarla yatay olarak kesilerek boya sızıntısı stereomikroskop yardımıyla değerlendirildi. Araştırmamızın sonuçlarına göre ; istatistiksel olarak en az apikal mikrosızıntının Er:Cr;YSGG lazer ve Roekoseal 'ın kullanıldığı grupta ( p< 0,05), en fazla apikal mikrosızıntının ise EDTA+NaOCl solüsyonlarının ve Ketac Endo' nun kullanıldığı grupta meydana geldiği gözlendi(p< 0,01).Endorez ile doldurulan gruplar arasında apikal mikrosızıntı değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Çalışmamızın SEM incelemelerinde tüm gruplarda smear tabakasının ortadan kalktığı ve EDTA+NaOCl solüsyonu ve Er:Cr;YSGG lazer uygulamalarının dentin tübüllerini açtığı görülürken Nd:YAG lazer uygulaması sonucunda ise erimiş ve rekristalize dentinin açık dentin tübüllerini tıkadığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak Roekoseal 'ın tüm gruplarda kök kanal duvarlarına adaptasyonunun diğer patlardan daha iyi olduğu izlenmiş ve Er,Cr;YSGG lazer uygulaması tüm kanal patlarının apikal mikrosızıntı değerlerini azaltmıştır. İNGİLİZCE TEZ KONU BAŞLIĞI : SUMMARY Effects of Nd: YAG and Er,Cr;YSGG laser irradiation on adaptation and apical sealing ability of root canal sealers The purpose of this study was to evaluate the apical sealing ability and adaptation of root canal sealers with application of Nd:YAG and Er,Cr;YSGG laser. In this study 159 extracted human teeth with single root canals were prepared using the step back technique and irrigation with % 2.5 NaOCl solution.The teeth were randomly selected and divided into 3 groups and 3 subgroups of 10 teeth each.After teeth were treated with EDTA+NaOCl solutions, Nd:YAG and Er,Cr;YSGG laser irradiation , were obturated with guta percha using lateral condensation and Ketac Endo, Endorez and Roekoseal as root canal sealer. After storage in % 100 humidity at 37 0C for 1 week, placed in % 2 methylene blue dye solution and centrifuged at 1658 g for 10 minutes.The roots were sectioned transversely at 0.3 mm intervals and the dye penetration was measured with stereomicroscope. This study demonstrated that statistically the group treated with Er,Cr;YSGG laser and Roekoseal as root canal sealer showed minimal apical leakage (p < 0.05), and the root fillings with Ketac Endo in combination with EDTA + NaOCl solution treatment showed maximum apical leakage (p <0.01).There were no statistically significant differences between the Endorez groups.SEM evaluation of the specimens revealed that smear layer was removed in all groups. Dentinal tubules were opened after treatment with EDTA+NaOCl solution and Er,Cr;YSGG laser irradiation . After Nd:YAG laser irradiation the open dentinal tubules obstructed with melted and recrystallized dentin. In conclusion, Roekoseal showed best adaptation to root canal walls than all other sealers.
Keywords: Diş Hastalıkları