Bankacılık sektörünün körfez ülkelerinin ekonomilerindeki yeri - Alizada, Elgun (My University, 2015)
Tezde belirtilen Körfez ülkeleri Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman’dır. Bu altı ülke aynı zamandan Körfez İşbirliği Konseyi’nin kurucularıdır. Petrol ve doğalgaz rezervleri bakımından zengin olan bu ülkeler aynı zamanda Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’na da yakın olmaları dolayısıyla jeopolitik açından da önemli bir konumdadırlar. Körfez ülkeleri, ekonomilerinin uzun vadede petrol ve doğalgaza olan bağımlılıklarını azaltmak için petrol dışı sektörlerin de ekonomi içindeki paylarının artması için çalışmalar yapmaktadırlar. Özellikle 1980 sonrası dünyada başlayan finansal serbestleşme ile birlikte, bankacılık sektörü dünya genelinde ciddi büyüme göstermiştir. Körfez ülkeleri de ekonomilerinin petrole bağımlılıklarını azaltmak içinden bankacılık sektörünü büyütmek istemektedir. Tezin araştırma konusu bankacılık sektörünün bu ülkelerin ekonomilerindeki yeridir. Üç bölümden oluşan tezin, birinci bölümünde Körfez ülkelerinin ekonomik yapıları incelenmiştir. İkinci bölümde bankacılık sisteminin genel yapısı incelenmiş, Tezin üçüncü ve son bölümünde ise 2000 yılı öncesinde Körfez ülkelerinde bankacılık sektörünün kuruluşu ve gelişimi kısaca incelendikten sonra 2000 yılı sonrasında altı Körfez ülkesinin bankacılık sektörünün yapısı, büyüklüğü, kredi oranlarındaki artış, gibi çeşitli veriler belirtilerek, Körfez ülkelerinde uygulanan bankacılık türleri incelenmiş ardından da sonuç ve değerlendirme yapılmıştır.

Gulf countries mentioned in the thesis, Bahrain, United Arab Emirates, Qatar, Kuwait, Saudi Arabia and Oman. These six countries are also the founders of the Gulf Cooperation Council. In terms of rich in this country oil and gas reserves, but also the Persian Gulf and the Strait of Hormuz to be close so they are an important position in terms of geopolitical Gulf countries trying to reduce their economies to dependence on oil and natural gas and increase non-oil sector’s share in the economy. Especially after 1980, beginning with financial liberalization in the world, the banking sector has gained increasing importance in the world. Gulf countries also wants to expand the banking sector of the economy to reduce dependence on oil. It is consisting of three sections. On the first section, economic structure of the Gulf countries were examined with assistance of tables and figures. On the second section general structure of the banking system was examined. On the third section of the thesis, organization and development of the banking sector in the Gulf countries before 2000 were examined. Then change the structure of the banking sector in the years after 2000 were examined with the help of tables and figures with various datas.
Keywords: Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomik Yönleri; Körfez Ülkeleri; Tarih