2008 finansal krizi ve banka kredilerinin kriz dönemlerinde yeniden yapılandırılmasında Türkiye örneği - Başkan, Serap (My University, 2010)
2008 FİNANSAL KRİZİ VE BANKA KREDİLERİNİN KRİZ DÖNEMLERİNDE YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA TÜRKİYE ÖRNEĞİ Global krizler reel sektörle birlikte en fazla bankacılık sektörünü etkilemiştir. Bankacılık sektörü krize karşı içten yapılansa da bu kendi içindeki yapılanması yeterli olamamış krizin etkilerine karşı aldığı pozisyonunu tüm piyasaya yansıtmıştır. Krize karşı yapılanmaya çalışan bankacılık sektörü kriz öncesi dönemde belli vadeler ile verdiği kredileri bu defa vadeleri dolmadan geri istemeye çalışarak likitidelerini güçlendirme telaşına girmiştir. Piyasaya belli oran ve belli vadelerde sattığı kredileri aradaki hukuki sözleşmeye de dayanarak ve her an geri çağırma hakkına istinaden ya geri istemiş, ya da başta verdiği faiz oranının çok üzerinde faiz ile yeniden yapılandırmıştır. Bunun önüne ise BDDK, Merkez Bankası veya yaptırımı olan başka hiçbir kuruluş geçememiştir. BDDK sadece prensip kararları ile bunun önüne geçmeye çalışırken aykırı hareket eden bankalara karşı ise sadece elinde bulundurduğu idari yaptırıma dayanarak şube açmalarına karşı izin vermemek gibi yollar izlemiştir. Buda bankacılık sektörünün kriz dönemlerinde yeniden yapılandırmasına engel olamamıştır. Bankacılık sektörünün kriz anlarında piyasaya vadelendirdiği kredileri geri istemesi veya yüksek faiz oranından yeniden yapılandırması, aradaki kredi sözleşmesine dayanarak pozisyon alan reel sektörün zora girmesine neden olmuş, çok kuruluş faliyetini bitirmek zorunda kalmıştır. Bankacılık sektörünün bu davranışı global krizin etkilerini daha da derinleştirerek ülke ekonomilerinin zora girmesine ve piyasaların daralmasına neden olmuştur. nansal Krizler, Bankacılık Krizleri, Yeniden Yapılandırma, Kredi Geri Çağırma, Türkiye

2008 FINANCIAL CRISIS AND TÜRKİYE SAMPLE IN RESTURUCTURING BANK CREDITS DURING CRISIS PERIODS Global crisis adversely affected the corporate sector and banking sector the most.Althougt the banks has resturucted their domestic structure against the affects of global economic crisis that hasn’t been suficent and then they reflected their new position to all markets against affects of crisis. The banking sector tried to be reconstructud against the crisis, recalled the certain term loans before date of maturity, for improving their capital position. The loans which has been sold to the market for certain maturities and certain rates called back according to the right of call back terms in credit contracts or the interest rates raised by banks to resturucture the credit contracts. Unfortunately, neither BDDK ( The Board Of Manage And Inspection of Banking) nor The Central Bank or another authority could not prevent this application. BDDK tried to prevent only by principal decisions and only rejected demands which related on creating new bank branches. BDDK, by this decisions and acts couldn’t preclude the banking sector’s reconstructuring against crisis. The corporate sector has been adversely affected by the decisions and applications of banks on calling back the loans which has been sold to the market for certain maturities and certain rates or modifications of contracts in accordance of the right to call back terms in credit contracts. On the other hand raising the interest rates by banks adversely affected to corporate sector which has been positioned according to the credit contracts which has been signed before crisis and modification that mantioned. Many establishment turned to bankrupt. İn addition, the economy in many countries had entered difficult situation. Finally the impact of golbal economic crisis has been deepened by decisions and applications of banks. KEY WORDS: Financial Crisis, Banking Crisis, Reconstruction, Call Back The Loan, Türkiye
Keywords: Banka Kredileri; Finansal Kriz