Sosyal televizyon - Özcan, Ömer Faruk (My University, 2015)
Televizyon kitle iletişim araçlarının içinde bireylerin hayatına en derin şekilde temas eden medyum olarak kamusal kullanıma açıldığı dönemden bu yana birçok teknolojik değişim geçirmiştir. Bu gelişmelere rağmen izleyici ile arasında kurulan ilişki bağlamında marjinal bir değişim yaşanmamıştır. Sosyal hayatların dokusuna bir arka fon müziği gibi yerleşen televizyon içerik olarak belirli merkezlerde üretilen biçimleri evlere taşıma işleviyle sınırlıdır. Medya araçları arasındaki sınırların kalkması olarak nitelenen yöndeşme süreçlerinin etkisiyle ortaya çıkan yeni medya, televizyonun toplumsal hayattaki kadim rolünü de etkilemektedir. Yeni medya araçlarının etkileşimlilik özelliği sayesinde iki yönlü iletişim bireylerin hayatında daha sık yer bulmaktadır. Televizyonun izleyicilere kendi aralarında ve içerikle etkileşim kurmasına izin vermeyen yapısı günümüzün koşullarında değişmeye mahkumdur. Bu değişimin öncüsü 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren dillendirilen etkileşimli televizyon sistemleri olmuştur. Gelişen teknolojilerle birlikte televizyon yayıncılığının dijitalleşmesi ve IPTV gibi sistemler de bu değişime katkı sunmuştur. Sosyal televizyon böyle bir zeminde doğan yeni bir konsepti ifade etmektedir. İzleyicilerin zaman ve mekan kısıtlaması olmadan içerik üzerinden birbirleriyle etkileşime girmelerine yönelik yapılan çalışmalar bu konseptin gelişmesine önayak olmuşlardır. İkinci ekran teknolojileri de sosyal televizyon konseptinin doğal bir uzantısı olarak görülmektedir. Bu tez çalışması görece yeni bir kavram olan sosyal televizyon üzerine yapılan çalışmaları geleneksel ve yeni medya bağlamında irdeleyerek kavrama yönelik bir çerçeve oluşturmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kavramlar: Etkileşimli Televizyon, Sosyal Televizyon, Kitle Medyası, Yeni Medya, IPTV, İkinci Ekran

Television, the most powerful tool of mass media, had ben evolved as technologically in different ways after its invention. However, its relationship with its audience is not changed despite these evolvements. As a theme soundtrack of social lives, television is restricted to allocate media content that has been produced in certain institutions to houses for years. The rise of new media by convergence between media tools is threatening essential role of television on the public. Two way communication is now a part of social life in the context of interactive functions of new media. The solid structure of television that does not allow users to interact with either other users or the medium itself is destined to change under new circumstances of the new media era. The pioneer of this alteration was interactive television systems in second half of 90’s. The digitalization of television broadcasting and developed systems like IPTV has also contributed to the process. The concept of social television is a result of mentioned alterations. The extraordinary works on interactivity of media are responsible for this concept that allow users to interact with each others through content without limitations of timewise and spatial conditions. The second screens are also seen as inherent extensions of social television concept. This work will try to attempt to bring a framework for social television phenomenon by probing past researchs in the context of old and new media comparison. Interactive Television, Social Television, Mass Media, New Media, IPTV, Second Screen
Keywords: İletişim; Televizyon