Streptozotosġn ile oluşturulan deneysel diyabette insülin ve melatonin tedavisinin beyin dokusu üzerine etkisinin incelenmesi - Gürel, Begüm (My University, 2016)
Streptozotosin ile oluşturulan deneysel diyabetteinsülin ve melatonin tedavisinin beyin dokusu üzerine etkilerinin incelenmesi Amaç: Diyabet,insülinin hücresel etkinliğine karşı direnç gelişmesiveya yetersiz insülin üretimi ile karakterize edilen bir endokrin bozukluktur. Bu çalışmada insülin ve melatonin tedavisinin beyin dokusu üzerine etkisi, sıçanlarda oluşturulan deneysel diyabet modelinde incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda sıçanlar; kontrol, diyabet, diyabet+insülin, diyabet+melatonin ve diyabet+melatonin+insülin olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Diyabet oluşumundan 12 hafta sonra tüm sıçanlardekapite edildi ve beyin dokusu örnekleri alındı.Beyin dokusundatotal protein, glutatyon, lipid peroksidasyonu, süperoksid dismutaz aktivitesi, katalaz aktivitesi, glutatyon-s-transferaz aktivitesi, siyalik asit, miyeloperoksidaz aktivitesi, doku faktörü aktivitesi ve nitrik oksit değerleri tayin edilmiştir. Bulgular: Streptozotosin ile oluşturulan deneysel diyabet modelinde melatonin, beyin dokusunda diyabet ile bozulan oksidan-antioksidan dengesini GSH, SOD, CAT ve GST değerlerini arttırarak ve MDA değerlerini azaltarak düzeltmiştir. İnsülin ile beraber uygulanan melatonin tedavisi ise MDA, MPO ve DF değerlerini azaltmış; SOD ve CAT değerlerini arttırmıştır. Sonuç: Diyabette bozulan oksidan-antioksidan dengesi melatonin ile korunmuştur. İnsülin tedavisine melatonin eklenmesi,beyin dokusundaki oksidan hasarı azalttığı içindiyabet tedavisini destekler özellik göstermektedir. Anahtar Kelimler: Diyabet; melatonin; streptozotosin; beyin; oksidatif stres

Examined of insulin and melatonin treatment effects on brain tissue in experimental diabetes induced by streptozotocin Aim:Diabetesmellitus is an endocrine disorder which is characterized by the development of resistanceto the cellular activity of insulin or inadequate insulin production.In thisstudy, the effect of insulin and melatonin treatment on brain tissue in experimental diabetes was examined. Materials and Method:In the present study, rats were divided into five groups as; control, diabetes, diabetes+insulin, diabetes+melatonin and diabetes+melatonin+insulin.12 weeks later than the diabet induction, whole rats were decapitated and brain tissues were taken. Total protein, glutathione, lipid peroxidation, superoxide dismutase activity, catalase activity, glutathione-s-transferase, sialic acid level, myeloperoxidase acitivity, tissue factor activity and nitric oxide level were determined in brain tissue. Results: Melatonin improved the impaired oxidant-antioxidant balance by increasing GSH, SOD, CAT and GST levels and decreasing MDA level in streptozocin induced experimental diabetes model. Melatonin applied with insulin improved the impaired oxidant-antioxidant balance by increasing SOD and CAT levels and decreasing MDA, MPO and TF leves in streptozocin induced experimental diabetes model. Conclusion:The impaired oxidant-antioxidant balancein diabetes was improved by melatonin itself.Addition of melatonin to insulin therapy showed supportive effect to diabetes treatment as it decreased the oxidative damage in brain tissue. Key words: Diabetes; melatonin; streptozotocin; brain; oxidative stress
Keywords: Biyokimya; Diyabet; Tedavi; Tıp