Kronik servikal dejeneratif disk hastalığında fizik tedavi ile bu tedaviye eklenmiş interminant traksiyonun etkinliğinin araştırılması - Özdemir, Sena (My University, 2010)
Kronik Servikal Dejeneratif Disk Hastalığında Fizik Tedavi İle Bu Tedaviye Eklenmiş İntermitant Traksiyonun Etkinliğinin Araştırılması Dejeneratif disk hastalığı ilerleyen yaşla birlikte sık karşılaşılan bir patolojidir ve tedavisinde çeşitli fizik tedavi modaliteleri kullanılmaktadır. Tedavi seçeneklerinden biri olan traksiyonun etkinliği ile ilgili literatürde farklı sonuçlar bildirilmektedir. Çalışmamızda kronik servikal dejeneratif disk hastalığı olan kişilerin tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinin yanısıra intermittant traksiyonun tedaviye olan etkisi araştırıldı. Çalışmaya boyun ağrısı olan ve kronik servikal dejeneratif disk hastalığı olan 60 hasta alındı. Hastalar rastgele 30’ar kişilik 2 gruba randomize edildi. Her iki gruba klasik fizik tedavi modalitesi olan TENS ve ultrason uygulandı. Çalışma grubuna intermitant traksiyon tedavisi eklendi. Her iki gruba tedavi sonunda boyun izometrik egzersizleri ev verildi. Hastalar haftada 5 kez, 2 hafta süreyle 10 seans tedaviye alındı. Hastalar; Görsel Analog Skala (GAS), Boyun Ağrı ve Disabilite Skoru (BADS), BECK Depresyon Skalası (BDS), Boyun Ağrı Sorgulaması Skalası (BASS), hasta ve Fizyoterapist memnuniyet formu ile tedavi başlangıcında, bitiminde ve 1, 3. ay sonunda değerlendirildi. Çalışma sonunda her iki grupta da grup içi değerlendirmelerde başlangıca göre tedavi sonu, 1. ve 3. aylarda istatistiksel olarak anlamlı değişim gözlendi. Gruplar arası incelemede ise; tedavi grubunda BDS, BASS ve BADS’da anlamlı düzelme varken, GAS’da anlamlılık bulunmadı. Fzt ve hasta memnuniyetleri göz önüne alındığında, tedavi grubunda 3. ayda istatistiksel anlamlılık gözlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak; kronik dejeneratif disk hastalığında klasik konservatif tedavi şekli olan elektrik stimülasyonu ve derin ısı uygulamalarına ek olarak traksiyon uygulandığında ağrı, disabilite ve hastanın kendini daha iyi hissetmesi için uzun dönemde etkin olduğu söylenebilir. Anahtar sözcükler: Boyun ağrısı, dejeneratif disk, intermitant traksiyon The Efficacy of Intermittent Traction When Added to Physical Therapy in The Treatment of Chronic Cervical Degenerative Disc Disease Degenerative disc disease is a common problem of the aging spine and physical modalities are used widely in the treatment of this disease. There are so many different reported results in the literature showing the efficacy of traction. The present study aims to show the efficacy of traction when added to other physical therapy modalities in patients with chronic disc disease. Sixty patients who was diagnosed with chronic cervical degenerative disc disease were enrolled to this study. Patients randomized into two groups, there were 30 cases in each group. We performed TENS and ultrasound as the primary physical theraphy modalities for both of the groups. Intermitant traction was added to treatment only in treatment group. Isometric exercises were given to the patients in both groups as a home regime. Physical therapy was performed 5 days per week, for 2 weeks, 10 sessions. All patients completed; Visual analog scale (VAS), Neck Pain and Disability Score (NPDS), BECK Depression scale (BDS), Neck Pain Questionnare (NPQ), patient and physiotherapist satisfaction assessment forms before treatment, after treatment, after one and three month of treatment. There was a statistically significant improvement intragroups in each groups at the end of the treatment, 1st and 3rd month controls. According to intergroups assessment there were significant improvements at BDS, NPQ and NPAD in treatment group, there was no significant improvement at VAS. Satisfaction of patients and physiotherapist were statistically better in the 3rd month control of the treatment group (p<0.05). As a result; in patients with chronic degenerative disc disease, traction application is more efficient on pain, disability and well-being when added to classical conservative treatment. Key words: Neck pain, degenerative disc, intermittent traction
Keywords: Fizik Tedavi; Fiziksel Tıp