Sağlıklı gönüllülerde antidepresan ilaçların polimorf nüveli lökosit (pnl) fonksiyonları üzerine in vitro etkisi - Tuna, Ebru (My University, 2007)
SAĞLIKLI GÖNÜLLÜLERDE ANTİDEPRESAN İLAÇLARIN POLİMORF NÜVELİ LÖKOSİT (PNL) FONKSİYONLARI ÜZERİNE İN VİTRO ETKİSİ ÖZET Çalışmamızda antidepresan ilaçlardan buspiron (0,0025 μg/ ml), sertralin (0,19 μg/ ml), sitalopram (0,286 μg/ ml-0,502 μg/ ml-0,703 μg/ ml), fluoksetin (0,015 μg/ ml-0,035 μg/ ml-0,055 μg/ ml)’in PNL fonksiyonları (fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi) üzerine etkisi yaş ortalaması 25 olan 20 sağlıklı gönüllüde in vitro koşullarda araştırılmıştır. PNL’ler (1x107 hücre/ ml) EDTA’lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemi ile ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve arkadaşlarının (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. Fluoksetinin 0,035 μg/ ml’lik dozu PNL’lerin fagositik aktivitesini anlamlı olarak artırmıştır (p<0,05), ancak PNL’lerin hücre içi öldürme aktivitesini etkilememiştir (p>0,05). Çalışmamızda kullandığımız diğer antidepresan ilaçların terapötik dozları (buspiron 0,0025 μg/ ml, sertralin 0,19 μg/ ml, sitalopram 0,286 μg/ ml - 0,502 μg/ ml - 0,703 μg/ ml, fluoksetin 0,015 μg/ ml - 0,055 μg/ ml) PNL’lerin fagositik aktivitesini anlamsız olarak artırmıştır ve hücre içi öldürme aktivitesini etkilememiştir (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda antidepresan ilaçlardan fluoksetinin 0,035 μg/ ml’lik dozu sağlıklı gençlerin PNL’lerinin fagositik aktivitelerini anlamlı olarak artırdığı saptanmıştır. İleri çalışmalarla; major depresyonlu hastaların PNL fonksiyonları üzerine in vitro ve in vivo koşullarda antidepresan ilaçların değişik terapötik dozları araştırılabilir. Elde edilen bulgular immün sistemi zayıflamış major depresyonlu hastaların tedavisine yeni bir immünoterapik yaklaşım getirebilir. Antidepresan, Polimorf Nüveli Lökosit (PNL), Fagositoz, Hücre İçi Öldürme THE IN VITRO EFFECTS OF ANTIDEPRESANT DRUGS ON POLYMORPHONUCLEAR LEUCOCYTE FUNCTIONS OF HEALTHY VOLUNTEERS

In our study the effects of the antidepressant drugs buspirone (0,0025 µg/ ml), sertraline (0,19µg/ ml), citalopram (0,286µg/ ml, 0,502µg/ ml, 0,703µg/ ml) and fluoxetine (0,015µg/ ml, 0,035µg/ ml, 0,055µg/ ml) on polymorphonuclear leucocyte (PMN) function of 20 healthy young volunteers, whose mean age was 25 were investigated in vitro. PMNs (1x107 cell/ ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander’s method (1968). Fluoxetine at 0,035 µg/ ml concentration has significantly increased the PMN’s phagocytic activity of the healthy young volunteers, but did not effect their PMN’s intracellular killing activity. The other antidepressant drugs (buspirone 0,0025 µg/ ml, sertraline 0,19µg/ ml, citalopram 0,286µg/ ml, 0,502µg/ ml, 0,703µg/ ml, fluoxetine 0,015µg/ ml, 0,055µg/ ml) used in our study have insignificantly increased PMN’s phagocytic activity of the healthy young volunteers and have not effected their PMN’s intracellular killing activity. Consequenty, in our study the antidepressant drug fluoxetine at concentration of 0,035 µg/ ml have significantly increased the PMN’s phagocytic activity of healthy young volunteers. Using recent studies different terapeutic doses of antidepressant drugs in vitro and in vivo on major depressant patients might be investigated. The results might bring a new immunotherapeutic approach to the therapy of the major depressant patients whose immune system is suppressed.
Keywords: Farmasötik Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji; Tıp