Kısa vadeli kredilerin maliyetlemesi ve bir uygulama - Kocakarın, Canan Nuray (My University, 2001)
Ekonomik hayatta önemli bir yere sahip olan bankalar, fon fazlası olan kişi ve kurumlardan alıp, fon gereksinimi olan kişi ve kurumlara kaynak aktaran finansal aracılardır. Bankalar, günümüz iş hayatında ekonominin her bölümünde çok çeşitli konularla uğraşmaktadırlar. Bu konulardan biri de kredilerdir. Bu çalışmadan kısa vadeli kredilerin maliyetlemesi incelenmiştir. Çalışmada öncelikle krediye ilişkin temel kavramlar anlatılmıştır. Kredinin tanımı ve unsurları, kredilerin sınıflandırılması ve kredi türleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra kısa vadeli kredi sürece anlatılmaktadır. Kredi talebinin incelenmesi, fijrmanın kredi değerliliğinin hesaplanması, kredinin kullandırılması, kredi yönetimi ve kredinin sona ermesi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Ayrıca kısa vadeli kredi maliyetlemesi anlatılmıştır. Bankalarda kullanılan maliyetleme türleri, kısa vadeli kredi fiyatlandırmasının genel prensipleri, yeni hizmetlerin fiyatlandırılması, bankaların fiyatlandırma kararlarını etkileyen faktörler, kredi fiyatlandırma yöntemleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra konuya ilişkin uygulama yapılarak, son bölümde Türkiye'de bankaların kısa vadeli kredi maliyetlemesine ilişkin varılan sonuçlar belirtilmiştir.

Banks have very important place in economic life. They take funds from the people who have got and give it to people and corporations who don't have enough. Banks deal with very different subjects in recent years. In the study, the cost of short term credits are analyzed. The study has fundamental concept of credits, general information on lending, the definition credit, the classify of the credits and the types of credits. The short term credits lend process is described after fundamental concepts of credits. Beside this, the studying of the request of credit, the accounting of firm credibility the lending credit, the credit management and the and of the credit of described. Further more cost of short term credit have been stressed. Costing kinds in the banks, the short term credit costing general principles, the new services costing, the factors of effect the credit costing decision, the pricing of policy of credit have been studied. Finally, an example on the subject is given. The costing of the short term credits at the commercial banks is determined in the conclusion of the study.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi; Krediler