XVI. yüzyıla ait bir Tezkiretü’l-Evliya tercümesi (giriş-metin-sözlük-tıpkıbasım) - Küçük, Serhat (My University, 2011)
Bu çalışma, Tezkiretü’l-Evliyâ XVI. yüzyılda Feridüddin Attar’ın Tezkiretü’l-Evliyâ isimli eserinin Türkçeye mensur tercümesinin çevriyazıya aktarımı ve metin sözlüğünü içermektedir. Üzerinde çalıştığımız Tezkiretü’l-Evliyâ Tercümesi 16.yy sonlarında İsfendiyaroğulları (Candaroğulları) devrinde Hacı Hüsrev B. Abdullah tarafından istinsah edilmiştir. Elimizdeki eserin konusundan ziyade en önemli yönü beylikler dönemine ait olmasıdır. Giriş, Metin, Sözlük ve Tıpkıbasım, çalışmayı oluşturan bölümlerdir. Metin bölümünde, esere ait 240 varağın transkripsiyonlu metni yer almaktadır. Sözlük bölümünde metnin söz varlığı ayrıntılı şekilde sıralanmış ve kelimeler, deyimler metinde geçtiği anlamıyla verilmiştir. Çalışmanın sonunda eserin tıpkıbasımı yer almaktadır.

This work contains the transcription of prose Turkish translation of Feridüddin Attar’s homonym creation and lexicon of the text which is founded on Tezkiretü’l-Evliyâ. The Tezkiretü’l-Evliyâ translation, we study on, was copied by Hacı Hüsrev B. Abdullah in the period of İsfendiyaroğulları (Candaroğulları) at the end of XVI. Century. ‘’The text’’ we had is more important than its theme as it belongs to a period of principalities. The work comprises an introduction part, a text part,a lexicon part and a facsimile part. The transcription of 240 sheets belonging to creation takes part in the text part. In lexicon part aplhabecitcal order of all words in the text is sorted out and vocabularies and idioms have been given as it is in the text. Lastly the pictures of the documents used in the work presented in facsimile part.
Keywords: Evliyalar_Biyografi; Mutasavvıflar_Biyografi; Türk Dili