Kemik iliği nakli yapılan pediatrik hastalardanakil öncesi ve nakil sonrası Serum Hepsidin, İnterllökin-6 ve Tümör Nekroz Faktör-Alfa düzeylerinin enfeksiyonla ilişkisinin belirlenmesi - Akbıyık Dinç, Meral (My University, 2010)
Tez Başlığı: Kemik İliği Nakli Yapılan Pediatrik Hastalarda Nakil Öncesi ve Nakil Sonrası Serum Hepsidin, İnterlökin-6 ve Tümör Nekroz Faktör-Alfa Düzeylerinin Enfeksiyonla İlişkisinin Belirlenmesi

Kemik iliği transplantasyonu malign, malign olmayan birçok hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. İşlevi bozulan kemik iliği, dolaşan kandaki eritrositler, lökositler ve trombositlerde azalmalara neden olur. Tedavi amaçlı yapılan kemik iliği nakillerinde verilen kök hücrelerin yerleşip çalışmaya başlamasına kadar geçen zaman içinde trombosit azlığı dolayısıyla kanamalar, lökosit azlığı dolayısıyla enfeksiyonlar oluşabilir. Hastaların savunma sistemi baskılandığı için ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilir. Kemik iliği naklinde hedef engrafman elde etmek ve GVHH (Graft Versus Host Hastalığı) gelişiminden kaçınmaktır. TNF-alfa (Tümör Nekroz Faktör-alfa), sistemik enflamasyonu tetikleyen önemli bir sitokindir. TNF-alfa’nın direkt olarak IL-6 yapımını arttırdığı ve IL-6’nın da hepatositlerden hepsidin ekspresyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda kemik iliği nakli yapılan hastalarda ortaya çıkan enfeksiyonlarda, IL-6 ve TNF-alfa’nın yanı sıra hepsidinin de etkili bir rol oynadığını düşünmekteyiz. Bu amaçla çalışmamızda nakil yapılan hastalarda nakil öncesi bir, nakil sonrası üç aşamada serum prohepsidin, TNF-alfa ve IL-6 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Aynı dönemlerde idrar prohepsidin düzeyi ve hastaların bu dönemdeki rutin testleri de değerlendirildi. Çalışmamız sonucunda, nakil sonrası serum prohepsidin düzeyinin anlamlı düzeyde arttığı ve bu artışın CRP düzeyi ile ilişkili olduğu bulundu. Bu ilişki, bize serum prohepsidin düzeyinin nakil hastaları için önemli bir parametre olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamızda elde edilen sonuçların, ileride daha geniş, homojen bir hasta grubu ve daha spesifik ölçümlerin kullanılacağı başka çalışmalarla da doğrulanması, hepsidinin klinik önemini destekleyecektir. Anahtar Sözcükler: Kök hücre nakli, hepsidin, inflamasyon Title: Definition of Relationship between Infection and, Pre- and Post-Transplantation Levels of Serum Hepcidin, IL-6 and TNF-Alpha Levels of Pediatric Patients Subject to Bone Marrow Transplantation Author: MERAL AKBIYIK (DİNÇ) SUMMARY Bone marrow transplantation is used in managament of many malignant and benign disorders. Infiltration and malfunction of bone marrow causes anemia, leukopenia and trambocytopenia. In bone marrow transplantation, within the duration in which tranplated stem cells are engrafted into bone marrow and begin to renew hematopoesis, bleeding and infections may appear due to trombocytopenia and leukopenia, respectively. Since immune system of patient is suppressed before transplantation, severe infections migth occur in this period. The aim of bone marrow transplantation is to ensure engrafment and to avoid GvHD (Graft versus Host Disease). TNF-alpha is an impotant cytokine which triggers systemic inflammation. TNF-alpha was shown to stimulate IL-6 production and IL-6 to increase hepcidin expression in hepatocytes. We propose that, in addition to IL-6 and TNF-alpha, hepcidin has an important role in infections during bone marrow transplantation. We measured serum levels of prohepcidin, TNF-alpha and IL-6 once before transplantation and three times post-transplantation. We also followed urine prohepcidin levels and standart biochemical parameters. As a preliminary study, results of our study have demonstrated that serum prohepcidin level was significally increased through post-transplantation period, and this increase was related to CRP level. This relationship suggests that serum prohepcidin level might be an important parameter for transplantation patients. Verification of these results by new studies with more homogenous patient groups and more specific measurements will support the clinical importance of hepcidin. Key words: Stem cell transplantation, hepcidin, inflammation
Keywords: Biyokimya; Tıp