Acil ünitelerinde çalışan hemşirelerin kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunması ile ilgili bilgilerinin,uygulamalarının ve uygulamaları etkileyen faktörlerin araştırılması - Yıldız, Birsen (My University, 1999)
Acil Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklardan Korunması İle İlgili Bilgilerinin, Uygulamalarının Ve Uygulamalarını Etkileyen Faktörlerin Araştırılması amacıyla planlanan çalışma, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, S.B.Haseki Devlet Hastanesi, S.B.Şişli Etfal Hastanesi, SSK Okmeydanı Hastanesi, SSK İstanbul Hastanesi, Amerikan Hastanesi ve İnternational Hospital'in acil ünitelerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 187 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) paket programında yüzdelik, ortalama, standart sapma, student t-testi, varyans analizi ve korelasyon kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamına giren hemşirelerin hepatit, AIDS ve korunma yollarına ilişkin bilgi puan ortalamaları ve uygulama puan ortalamaları alınmıştır. 29 bilgi sorusunun her birine 2 puan verilerek toplam 58 puan üzerinden bilgi puan ortalamaları 68.06 ±10.08, 21 uygulama sorusunun her birine 2 puan verilerek toplam 42 puan üzerinden bilgi puan ortalamaları 52.08 ± 10.44 olarak iyi düzeyde bulunmuştur. Bilgi ve uygulama puan ortalamaları hemşirelerin yaşı, eğitim durumu, çalıştığı kurum, meslekte çalışma süresi, acilde çalışma süresi, hizmetiçi eğitim alma durumu, hizmetiçi eğitimin süresi gibi değişkenlerle karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Değerlendirmede, bilgi puanı ile uygulama puanı arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır (r=0.25) (P<0.001). Hemşirelerin yaş grupları ile bilgi puanları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır (P>0.05). Uygulama puanları karşılaştırıldığında da anlamlı ilişki bulunmamıştır (P>0.05). Hemşirelerin eğitim durumlarına göre bilgi ve uygulama puanları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı ilişki bulunmuştur (P<0.05). Hemşirelerin çalıştıkları kuruma göre bilgi puanları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır (P>0.05).Uygulama puanları karşılaştırıldığında anlamlı ilişki bulunmuştur (P<0.05). Hemşirelerin meslekte çalışma yılına ve acilde çalışma yılına göre bilgi ve uygulama puanları karşılaştırıldığında anlamlı ilişki saptanmamıştır (P>0.05). Hemşirelerin hizmetiçi eğitim alma durumlarına göre bilgi puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (P>0.05). Uygulama puanları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (P<0.05). Hizmetiçi eğitim süresine göre bilgi puanlarının ve uygulama puanlarının arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (P>0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda, sürekli ve etkin hizmetiçi eğitim programlarının hazırlanması, katılımın sağlanması, mesleki yayınların takip edilmesi, eğitim düzeyinin yükseltilmesi konusundaki çalışmaların hızlandırılması ve yaygınlaştırılması önerilmiştir. AN İNVESTİGATE ABAUT THE İNFORMATİON LEVEL AND PRACTİCES AİMED AT PROTECTİON OF NURSES WORKİNG İN EMERGENCY UNİTS AGAİNST İNFECTİOUS DİSEASES SPREADİNG VİA BLOOD AND THE FACTORS WHİCH AFFECT SUCH PRACTİCES

The study that has been planned to investigate the information level and practices aimed at protection of nurses working in emergency units against infectious diseases spreading via blood and the factors which affect such practices, has been realized on 187 nurses working in the emergency units of İstanbul Medicine Faculty Hospital of İÜ. Cerrahpaşa Medicine Faculty Hospital of İÜ. S.B. Haseki Stade Hospital, S.B. Şişli Etfal Hospital, SSK Okmeydanı Hospital, SSK İstanbul Hospital, Amerikan Hospital and International Hospital, who accepted to participate into the study. The data collected have been evaluated by using percentage, average, standard deviation, student t-test, variance analysis and correlation in the SPSS (Statistical Package For Social Sciences) package software. The knowledge score averages and practice score averages for hepatitis, AIDS and protection measures, of nurses included in the study have been taken. Their knowledge score averages have been found to be 68.06±10.08 as per total score of 58 as each one of 29 test questions has been assigned 2 scroes and their practice score averages have been found to be 52.08±10.44 as per total score of 42 as each one of 21 practice questions has been assigned 2 scores and such scores were good. Theaverages of knowledge scores and practice scores have been compared and evaluated according to the variables such as nurses age, education, institute of employment, working period in the profession, working period in emergency units, education during professional services and period of scuh education. A positive correlation has beben determined between knowledge score and practice score in the evaluation (r=0.25) (P<0.001). As the age groups and knowledge scores of nurses have been compared, any substantial correlation has not been found (P>0.05). As the practice scores have been compared, any substantial correlation was also not deretmined (P>0.05). As the knowledge and practice scores of nurses have been compared according to education status, any substantial correlation has been found (P<0.05). As the knowledge scores of nurses have been compared according to institutes of emplolment, any substantial correlation has not been determined (P>0.05). As the practice scores have been compared, there was substantial correlation (P<0.05). As the knowledge and practice scores of nurses have been compared according to periods of professional working and periods of working in emergency units,any substantial correlation has not been found (P>0.05). Any substantial correlation between knowledge scores of nurses according to education during professional services has not been determined (P>0.05).There was substantial correlation between practice scores(P<0.05). Any substantial correlation has not been determined between knowledge scores and practice scores according to periods of education during professional services (P>0.05). In line with above results,it has been recommended that the studies aiming to prepare continuous and effektive education programs during professional services and to ensure participation and to follow periodicals related with the profession and to heighten level, be accelerated and made widespread.
Keywords: HEMŞİRELİK