Endonezya'da geleneksel televizyon ve OTT platformları arasındaki rekabet dinamikleri : niş analizi - Kurniawati, Ragil (My University, 2021)
Endonezya'da internet tabanlı televizyon veya YouTube ve Netflix gibi OTT(Over The Top) medya kullanımının hızla artması, geleneksel televizyonun varlığınıtehdit etmiştir. Bu durum Ağustos ayında, bazı geleneksel televizyon kanallarının OTTplatformunun geleneksel medya ile aynı yayın düzenlemeleri altında çalışması içinAnayasa Mahkemesi‟ne dava açmasıyla giderek daha görünür hale gelmiştir. Buçalışmanın amacı, Endonezya'daki geleneksel televizyon ve OTT platformlarıarasındaki rekabeti analiz etmektir. Bu araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bubağlamda araştırmacı, niş teorisi ile kullanımlar ve doyum teorisinin birkombinasyonunu kullanmıştır. Niş teorisi, rekabet eden canlı popülasyonların ekolojikbir çalışmasından kaynaklanmaktadır ve kitle iletişim araçlarındaki rekabeti aynıtüketici kaynaklarıyla açıklamak için uyarlanmıştır. Niş teorisi, niş genişliği, nişörtüşmesi ve rekabet üstünlüğü gibi üç ölçüm kavramıyla ölçülen 7 doyum boyutuaracılığıyla, iki medya arasındaki rekabet ilişkisi analiz edilebilir. Çalışmanın sonuçları,IImedya evriminin yaşam döngüsü modeline dayalı olarak da analiz edilmiştir. Buçalışma Endonezya'da 483 katılımcı üzerinde yürütülmüştür ve 3 sonucu göstermiştir:(1) OTT platformu genelci bir medyadır, çünkü izleyici memnuniyetini tüm doyumboyutlarında geleneksel TV'den daha iyi sağlayabilmiştir. (2) Geleneksel TV ve OTTplatformları yoğun bir rekabet içindedir ancak birbirinin yerine geçmez, tamamlayıcıdır.(3) Geleneksel TV savunma direnci aşamasındayken, OTT platformları olgunlaşmayaşam döngüsündedir. Bu araştırmanın medya çalışmaları akademik literatürüne küçükbir katkı sağlaması ve özellikle kitle iletişim araçlarıyla ilgili daha sonraki araştırmalariçin referans olarak kullanılması beklenmektedir.

The rapid increase in the use of internet-based television or OTT (Over TheTop) media such as YouTube and Netflix in Indonesia has threatened the existence oftraditional television. This condition was increasingly seen in August, when severalconventional television stations filed a lawsuit with the Constitutional Court for theOTT platform to operate under the same broadcasting regulations as conventionalmedia. The aim of this study is to analyze the competition between traditional televisionand OTT platforms in Indonesia. This research was conducted through quantitativemethod. In this context, the writer uses a combination of Niche theory and Uses andGratification theory. Theory of the niche is originated from an ecological study ofcompeting living populations and it is adapted to explain competition in the mass mediawith the same consumer resources. Through 7 dimensions of gratification as measuredby three measurement concepts of niche theory, niche breadth, niche overlap, andcompetitive superiority, the competition relationship between the two media can beIVanalyzed. The results of the study was also analyzed based on the life cycle model ofmedia evolution. This study was conducted on 483 respondents in Indonesia, showingthat (1) OTT platform is a generalist media, because it is able to provide audiencegratification better than traditional TV in all dimensions of gratification (2) traditionalTV and OTT platforms compete intensely but do not substitute but are complementaryeach other (3) traditional TV is in the defensive resistance life cycle while the OTTplatform is in the maturation phase. This research is expected to make a smallcontribution to the academic literature of media studies and be used as a reference forfurther research, especially regarding mass media.
Keywords: Competition Dynamics; Endonezya; Geleneksel televizyon; Indonesia; Niche Analysis; Niş Analizi Traditional Television; OTT platformları; OTT Platfroms; Rekabet dinamikleri; Television broadcasting; Televizyon yayıncılığı