Kur’an-ı Kerimde mukayese üslubu - Demirçin, Haticetül Kübra (My University, 2012)
KUR’AN-I KERİM’DE MUKAYESE ÜSLBU Üslup özelliklerinden hareketle bir eseri meydana getiren hakkında kanaat sahibi olmak, o eserin edebî değerini ve muhataplar üzerindeki etkisini tespit etmek mümkündür. Bu itibarla Kur’an’ın üslup özellikleri bir taraftan onu meydana getirenin ulvîyetini, Kur’an’ın ilahî kaynaklı olduğunu, icazını ortaya koymakta bir taraftan da iletilmek istenen mesajın anlaşılmasını sağlamakta ve insanları ifade güzellikleriyle etkisi altına almaktadır. Bu durum Kur’an’ın üslup özelliklerinden olan mukayeseli üslup içinde geçerlidir. İşte biz de bu çalışmada ilahî mesajın anlaşılmasına katkı sağlama, Kur’an’ın eşsizliğini ve güzelliğini ortaya koyma, Kur’an nazmının beşer özellikleri doğrultusunda oluştuğuna dikkat çekme, kişilerde vahiy muhteva ve nazmına ait yüksek edebî özelliğin zevkini uyandırma amaçlarını taşıdık. Bu amaçlar doğrultusunda üslup ve mukayese kavramları ile ilgili bilgiler ile Kur’an ayetlerini değerlendirdik. Yaptığımız değerlendirme neticesinde Kur’an’ın mukayeseli üslubuna ait özellikleri tespit etmeye çalıştık. Mukayeseli üslup özelliği olarak fiillere, edatlara, bağlaçlara yer verildiğini, ayetlerin konteksi ve taşıdıkları manalar itibariyle mukayeseli üslup kullanıldığını, bu üslubun Kur’an’da itikat, ahkam, ahlak konuları çerçevesinde olduğunu gördük. Sonuç olarak, mukayeseli üslubun tespit ettiğimiz özellikler doğrultusunda Kur’an’ın üslup özellikleri arasında yer almasını önermekteyiz.

COMPARISON STYLE IN KORAN It is possible, from style properties, to form an opinion about who created a work and to determine the literary value and influence of that on the addressees. In this regard, the syle properties of Koran shows the divineness of who created it and the divine origin and succinctness of Koran and the while it ensures that the message intended to be communicated is understood and influences people through its beauties of expression. This applies to the comparative style, which is one of the style properties of Koran. Here, in this study, we aim to contribute in understanding the divine message, to show the uniqueness and beauty of Koran, to draw attention to the fact that the verse of Koran was created in line with the characteristics of human, to arouse appreciation of high literary aspect of the content and verse of divine inspiration in people. With this purpose in mind, we discussed the information on the terms style and comparison as well as the verse of Koran. As a result of this discussion, we attempt to determine the aspects regarding the comparative style of Koran. We concluded that it, as a property of comparative style, includes verbs, prepositions and conjunctions, that it uses a comparative style in respect of the context of the verses and the meaning it carries and that this style is within the limits of faith, prophesy and moral. In conclusion, we suggest that according to the style properties we determined, comparative style is among the style properties of Koran.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir