Okul Öncesi Eğitimcilerinin Entegrasyona İlişkin Bilgi ve Düşüncelerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Entegrasyon, özellikleri uygun olan engelli çocukların bireysel eğitim programları çerçevesinde, normal ve özel eğitim personelinin sorumluluğu altında, eğitimsel/sosyal ve süre olarak normal yaşıtları ile bütünleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Özel gereksinimli çocukların normal çocuklarla entegrasyonunun önemi giderek artmaktadır. Okul öncesi dönemde engelli ve normal gelişim gösteren çocukların entegrasyon ortamında olumlu tutumlar geliştirdikleri ve sosyal etkileşime girdikleri, pozitif tutumlar, etkileşim ve öğrenme yönünden olumlu yönde etkilendikleri belirtilmektedir Okul öncesi programlar hem özel gereksinimi olan çocuklar hem de normal gelişim özellikleri gösteren çocuklar için kullanılabilmektedir. Ülkemizde uygulanmakta olan okul öncesi programları normal gelişim özellikleri gösteren çocuklar göz önüne alınarak hazırlanmakla beraber, bireysel özellikler çocukların kendilerine özgü yetenek ve becerileri dikkate alındığında özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için de rahatlıkla kullanılabileceği ifade edilmektedir. Entegrasyon programlarının başarılı olmasında en önemli etmenlerden birinin de tutumlar olduğu belirtilmektedir. Engelli olmayan öğrencilerin, engelli ve engelli olmayan ana-babalarının, okuldaki personelin ve özellikle sınıf öğretmenlerinin engelli öğrencinin ve kaynaştırma programlarının başarısını etkilediği kabul edilmektedir Ülkemizde entegrasyon uygulamaları yaygın değildir. Entegrasyon uygulamalarının başarılı olmasında, normal gelişim gösteren çocukların öğretmenlerinin öncelikle özel gereksinimli çocuk ve diğer normal gelişim gösteren çocukların birbirlerine ve programa uyum sağlamalarında önemli bir rolü bulunmaktadır. Öğretmenlerin entegrasyon çalışmalarında ki özel görevleri ve özel gereksinimli çocukların ilk entegre olabilecekleri kurumların okulöncesi eğitim kurumlarının olması nedeniyle okul öncesi öğretmenlerinin bilgi ve düşünceleri oldukça önemlidir. Bu araştırma ile Ankara ve İstanbul’da okul öncesi eğitim kurumlarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışmakta olan öğretmenlerin entegrasyon hakkındaki bilgi ve düşünceleri incelenmektedir. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formları ile toplanmıştır. Sonuçlar öğretmenlerin görüşlerine göre değerlendirilmiştir.

Integration is defined as to get together disabled children that have suitable properties, with normal peers by means of educational/social and spell, under control of normal and special education teachers. Disabled and normal children integration import is increasing. In early childhood education, disabled and normal children which in integration environment have developed positive attitude and to get into interaction that’s why they have been influenced positive attitude, interaction and learning. Early childhood education programme can be used for normal and special children. In our country, although early childhood education programme prepared for the normal children by taking into consideration of the children individual characteristic and theirs capacity and ability, programme can be use for children who needs special education. It is pointed out that attitude is one of the most important thing on integration programme success. It is accepted that success of disabled children and integration programme is influenced by normal children, parents of disableb and normal children, school staff and especially teachers. In our country, integration aplication is not very widespread. To success of the integration aplication, normal children teachers have important role to adopt normal and disabled children to each other and educational programme. Because of the teachers special role in integration application and disabled children can be integrated first in early childhood education, early childhood education teachers is very important what knows and thinks about integration. This research examine knowledge and thoughts of the early childhood education teachers on integration in Istanbul and Ankara. The data was collected with questinaire that prepared by researchers. Results are evaluated according to teachers views.
Knowledge and Thoughts of the Early Childhood Education Teachers on Integration
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları