Belediyelerin iç ve dış denetimi - Alıcı, Orhan Veli (My University, 2007)
BELEDİYELERİN İÇ VE DIŞ DENETİMİ Yeni Kamu Yönetimi anlayışının bir gereği olarak artık kamu ekonomisinin yerini piyasa ekonomisi, merkeziyetçi yapının yerini de daha adem-i merkeziyetçi bir yönetim anlayışı almış ve kamu yönetiminde şeffaflık, hesap verilebilirlik, etkinlik, verimlilik, ekonomiklilik, stratejik planlama, performans yönetimi ve denetimi gibi ilkeler önem kazanmıştır. Denetim; küreselleşme ve yerelleşme ile yetki, görev ve sorumlulukları arttırılan belediyeler için vazgeçilmez bir yönetim ilkesi olma konumunu güçlendirmiştir. Bu çerçevede belediyelerde; belediye müfettişleri iç yönetsel denetimi, belediye iç denetçileri iç mali denetimi, İçişleri Bakanlığı görevlileri dış yönetsel denetimi, Sayıştay denetçileri ise dış mali denetimi yapacaktır. Bu denetimlerde ise Belediye Kanununa göre çeşitli tasnif edici ayrımlara gidilmiş ve belediyelerde hukuka uygunluk, mali ve performans denetiminin yapılacağı belirtilmiştir.

INTERNAL AND EXTERNAL AUDITING OF MUNICIPALITIES As required by New Public Management understanding, market economy has replaced public economy, a decentralized management has replaced centralized structure, and principles like transparency, rendering accounts ability, efficiency, productivity, economic ability, strategic planning, performance management and auditing in public management have gained importance. Auditing has strengthened its position as being an indispensable management principle for municipalities, of which authority, duty and responsibility have increased due to globalization and localization. In this context, municipal inspectors will make interior managerial auditing, municipal interior inspectors will make interior financial auditing, whereas inspectors of Ministry of Interior will make external financial auditing in municipalities. In these auditing, various classified differentiations have been implemented according to Municipal Law and it has been emphasized that auditing of legal conformity in municipalities, and financial and performance auditing will be made.
Keywords: Dış Denetim_Belediyeler; İç Denetim_Belediyeler; Kamu Hukuku; Yerel Yönetimler_Belediyeler