Endüstriyel tasarımda marka kimliği bağlamında tasarım ipuçlarının yeni ürün geliştirmede stratejik kullanımı: Arzum Okka örneği - Sabiha İlkgül Durukan (My University, 2024)
Bu çalışma, markaların küresel pazarda rekabet avantajı elde edebilmek için ürün tasarımını stratejik bir araç olarak nasıl kullanabileceğini ve bunun marka kimliği ile tasarım ipuçları arsındaki ilişkisini incelemektedir. Literatürde, özellikle otomotiv sektörü ve premium markalara odaklanan araştırmaların bulunduğu, diğer pazarlara ve ürün kategorilerine yeterince değinilmediği ve tasarım ipuçlarının daha geniş bir perspektiften ele alınmadığı tespit edilmiştir. Bu tez, ürün tasarımının marka portföyü ve tasarım mirası açısından nasıl yönetilebileceğini araştırmakta ve yeni ürünler için bir tasarım kılavuzu oluşturma sürecini ele almaktadır. Çalışma, markaların hem görsel hem de algısal bir süreklilik yaratarak tanınırlık sağlarken aynı zamanda rekabetten nasıl farklılaşabileceğine odaklanmaktadır. Bu kapsamda, literatür taraması ve Arzum Okka markası üzerinde yapılan uygulamalar ve edinilen bulgular ışığında, markaların yeni ürün tasarım süreçlerinde karar vermesi gereken parametreler ele alınmış ve markanın tasarım kodlarının analizi yapılmıştır. Son olarak çalışmada elde edilen sonuçlar gelecekte yapılacak araştırmalar için önerilerle birlikte sunulmuştur.

This study examines how brands can use product design as a strategic tool to gain a competitive advantage in the global market and explores the relationship between brand identity and design cues. It has been identified in the literature that research has predominantly focused on the automotive sector and premium brands, while other markets and product categories have not been sufficiently addressed, and design cues have not been considered from a broader perspective. This thesis investigates how product design can be managed in terms of brand portfolio and design heritage, and addresses the process of creating a design guide for new products. The study focuses on how brands can create both visual and perceptual continuity to ensure recognition while differentiating from the competition. In this context, the parameters that brands need to consider in their new product design processes are addressed in light of the literature review and the applications made on the Arzum Okka brand, along with the findings obtained. Finally, the results of the study are presented along with recommendations for future research.
Strategic use of design cues in new product development in the context of brand identity in industrial design: Arzum Okka example
Keywords: Analysis of Design Cues; Brand Extension Strategies; Brand Identity; Branding (Marketing); Design Cues; Design Format Analysis (DFA); Endüstriyel tasarım; Industrial design; İpuçlarının Analizi; Marka Genişletme Stratejileri; Marka Kimliği; Markalar; Markalaşma (Pazarlama); Product design; Tasarım; Tasarım Formatı Analizi (DFA); Tasarım İpuçları; Trademarks; Ürün tasarımı