Ergenlerde internet bağımlılığı ve dindarlık ilişkisinde öz denetimin aracılık rolü (Karaman Örneği) - Eroğlu, Ayşenur (My University, 2022)
ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE DİNDARLIK İLİŞKİSİNDE ÖZ DENETİMİN ARACILIK ROLÜ (KARAMAN ÖRNEĞİ) Bu araştırmanın amacı ergenlerin internet bağımlılığı, dindarlık ve öz denetim düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileşimi incelemek ve öz denetimin internet bağımlılığı ve dindarlık ilişkisinde aracılık rolünü tespit etmektir. Ayrıca söz konusu değişkenlerin cinsiyet, okul türü ve internet kullanım süresi gibi demografik özellikler tarafından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu, Karaman ilinin farklı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim görmekte olan 190 erkek ve 160 kız olmak üzere toplam 350 ergenden oluşmaktadır. Uygulama 2021 yılında Nisan-Haziran aylarında yapılmıştır. Araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmıştır. Anket formunda Kişisel Bilgi Formunun yanında Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu, Tangney Kısa Öz Denetim Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın temel sorularını cevaplamak için bağımsız grup t testi ile tek yönlü varyans (One-Way ANOVA), Pearson korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada dindarlık ve öz denetim arasında pozitif yönde anlamlı; internet bağımlılığı ile öz denetim ve dindarlık arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İnternet bağımlılığı ve dindarlık ilişkisinde öz denetimin tam aracı role sahip olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca temel değişkenler ve demografik özellikler arasında da istatistiki açıdan anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilip elde edilmiş, bulgular yorumlanmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

THE MEDIATING ROLE OF SELF-CONTROL ON RELATION OF INTERNET ADDICTION AND RELIGIOSITY AMONG ADOLESCENTS (KARAMAN CASE) The aim of this study is to examine the relationship and interaction between adolescents’ internet addiction, self-control and religiosity levels. The study also aims to determine the mediating role of self-control in the relationship between internet addiction and religiosity. Moreover, it examines whether the variables in question differ by demographic characteristics such as gender, school type and duration of internet usage. Study group of the research consists of 350 adolescents, 190 boys and 160 girls who study at different primary and secondary schools in Karaman province. The study was carried out in April and June in 2021. Research data were collected by means of questionnaire technique. In addition to personal information form, Young Internet Addiction Test- Short Form, Tangney Brief Self-Control Scale and Religiosity Scale were used. Independent sample t test, one way variance analysis, Pearson correlation analysis and regression analysis were conducted to answer the basic questions of the study. The findings of the research indicated that there was a positive correlation between religiosity and self-control and negative correlation between internet addiction and self-conrol and religiosity.In additon to this complete mediation of self-control was discovered on relation of internet addiction and religiosity. Furthermore significant correlations between main variables and demographic characteristics were found, the findings were interpreted and suggestions were made for future studies.
Keywords: Din; Dindarlık ınternet addiction; İnternet Bağımlılığı; Öz Denetim; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Religion; religiosity; self control