İnsülin direnci olan kadınların tıbbi beslenme tedavisine Kızılcık (Cornus mas L.) meyvesi eklenmesinin beslenme durumuna etkisi - Çelik, Zehra Margot (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, insülin direnci olan kadınların tıbbi beslenme tedavisine (TBT) liyofilize kurutulmuş kızılcık meyvesi (Cornus mas L., CM) eklenmesinin beslenme durumu üzerine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, hekim tarafından insülin direnci tanısı almış 18-45 yaş arası 84 kadın ile yürütülmüştür. Katılımcılar 4 gruba randomize edilmiştir; TBT + 20 g liyolifize kurutulmuş CM alan grup (DK, n=22), TBT alan grup (D, n=21), sadece 20 g liyolifize kurutulmuş CM alan grup (K, n=21) ve kontrol grubu (C, n=20). Tüm katılımcılar 12 hafta süreyle takip edilmiş, müdahale öncesi demografik bilgileri içeren anket formu yüz yüze görüşmelerde araştırmacı tarafından doldurulmuş, müdahale öncesi ve sonrası biyokimyasal parametreleri dosyalarından kaydedilmiş, 15 günde bir antropometrik ölçümleri ve besin tüketim kayıtları araştırmacı tarafından alınmıştır. Tüm veriler SPSS 24.0 ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Müdahale öncesi gruplar tüm veriler açısından homojen dağılmıştır. Müdahale sonrası gruplar arasında; DK ve D grubu arasında, yalnızca vücut su kütlesinin değişim yüzdesinin DK grubunda istatistiksel olarak daha fazla azalmış olduğu (p = 0,049) ancak açlık insülini, c-peptid ve HOMA-IR değerlerindeki azalmanın D grubundan yaklaşık 2 kat daha fazla olduğu saptanmıştır (p < 0,05). Gruplardan K ve C karşılaştırıldığında ise, müdahale sonrası tüm antropometrik ölçümlerinin benzer olduğu ancak açlık kan glikozu, açlık insülini ve HOMA-IR değerlerindeki yüzde azalışının K grubunda daha fazla olduğu bulunmuştur (p < 0,05). Sonuç: Tıbbi beslenme tedavisinin insülin direnci olan kadınlara olumlu etkileri olduğu ve TBT’ye 20 g liyofilize kurutulmuş CM eklenmesinin, insülin direnci ilişkili parametreleri iyileştirdiği ve diyabet gelişimini önlemek için faydalı olabileceği bulunmuştur.

Objective: The aim of this study was to determine the effect on nutritional status for women with insulin resistance when lyophilized dried cornelian cherry (Cornus mas L., CM) was added to medical nutrition therapy (MNT). Materials and Methods: The study was conducted with 84 women aged 18-45, diagnosed with insulin resistance. Participants were randomized into 4 groups: MNT+20g lyophilized dried CM group (DK, n=22), MNT group (D, n=21), only 20g lyophilized dried CM group (K, n=21), and the control group (C, n=20). All participants were followed for 12 weeks. Before the intervention, a questionnaire containing demographic information was completed by researcher, while pre- and post-intervention biochemical parameters were recorded from patient files. Anthropometric measurements and food consumption were recorded every 15 days. All data were evaluated with SPSS 24.0. Results: Pre-intervention groups were homogeneously distributed. Among the groups post-intervention, between the DK and D only a statistically lesser percentage in body water mass was found in the DK (p=0.049), while the percentage of decrease in fasting insulin, c-peptide and HOMA-IR values was approximately 2 times greater than the D (p<0.05). When the K and C were compared, it was found that all post-intervention anthropometric measurements were similar, but the percentage of decrease in fasting blood glucose, fasting insulin and HOMA-IR values was greater in K (p<0.05). Conclusion: Medical nutrition therapy has positive effects on women with insulin resistance and adding 20g of lyophilized dried CM to MNT improves insulin resistance-related parameters and may be beneficial for preventing development of diabetes.
Keywords: beslenme durumu Insulin resistance; Beslenme fizyolojik olayları; Beslenme tedavisi; Bitkiler, Tıbbi; cornelian cherry; cornus mas; İnsülin direnci; kızılcık; medical nutrition therapy; Nutrition therapy; Nutritional physiological phenomena; nutritional status; Plants, Medicinal; tıbbi beslenme tedavisi