Sistematik yaratıcı problem çözme etkinliklerinin, ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusundaki akademik başarılarına, yaratıcı problem çözme becerilerine etkisi - Yeldan, İpek (My University, 2016)
Bu tez çalışmasının amacı, sistematik yaratıcı problem çözme etkinliklerinin, ortaokul 6.sınıf öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket ünitesindeki akademik başarılarına, problem çözme becerilerine ve sistematik yaratıcı problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Deneysel desene göre düzenlenen, deney ve kontrol gruplarının yer aldığı çalışmada ön-testler ve son-testler aracılığıyla araştırmanın ana ve alt problem cümlelerine yanıtlar aranmıştır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı, İstanbul ili, Başakşehir ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 6.sınıf öğrencileriyle çalışma gerçekleştirilmiştir. Sistematik yaratıcı problem çözme etkinlikleriyle zenginleştirilmiş programa göre ünitenin işlendiği deney grubu öğrencileri (n=30) ile mevcut müfredat programına göre ünitenin işlendiği kontrol grubu öğrencileri (n=30) olmak üzere, çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır.Çalışmada ön-test ve son-test olarak deney ve kontrol gruplarına uygulanan veri toplama araçları, akademik başarı testi, problem çözme envanteri ve yaratıcı problem çözme testidir. Verilerin nicel analizi SPSS 20 istatistik kullanılarak yapılmış, nitel analiz kısmında ise içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, akademik başarı testinde deney grubunun lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Problem çözme envanteri sonuçlarına göre, deney grubundaki öğrencilerin problem çözme becerilerinin daha fazla arttığı bulgulanmıştır. Yaratıcı problem çözme testi değerlendirmelerine göre, deney grubu öğrencileri yaratıcı fikir üretme oranı bakımından daha gelişmiştir. Bu bulgular, sistematik yaratıcı problem çözme etkinliklerinin akademik başarıyı artırdığını, problem çözme alt boyutları için anlamlı farklılık yaratmadığını, sistematik yaratıcı problem çözümü açısından olumlu yönde katkıda bulunduğunu göstermektedirBu çalışma öğrencilere yaratıcı problem çözme tekniklerinin öğretilmesinin genel öğrenme kapasitelerini, yaratıcı düşünme ve tasarlama becerilerini nasıl geliştirdiğini incelemesi açısından, okullarda yaratıcı problem çözümünün teşvik edilmesi açısından önemli olacaktır.

The aim of this study is to determine the effects of systematic creative problem solving activities on academic success over Force and Movement topic, general problem solving skills and systematic creative problem solving skills of 6th grade secondary school students. An empirical research was organised with control groups in order to seek answers for the problems of the research via pretest-posttest processes. The study was held in 2013-2014 academic year with 6th grade students of a secondary school in Başakşehir, İstanbul. Sampling for the study consists of control group students (n=30), whom received education according to existing curriculum and experimental group students (n=30) on whom systematic creative problem solving program was implemented. As pre-test and post-test tools to implement on experimental and control groups; academic success tests, problem solving inventory and creative problem solving tests were used. Quantitative analysis of gathered data was made using SPSS 20 statistical software; and qualitative analysis was held over content analysis. As a result of this study, it was observed that experimental group had more positive results in academic success tests. According to the results of problem solving inventory, it was observed that problem solving ability of the experimental group has developed beter compared to control group students’ability.According to creative problem solving test results, students in experimental group has developed more skills on creative thinking than students in control group. These findings show that systematic creative problem solving activities increase academic success and have positive impact on developing creative problem solving skills, but made no significant difference over sub-dimensions of problem solving. This study will be essential in order to encourage spreading creative problem solving oriented education methods as it examines how creative problem solving skills affect students’ general learning capacity and developing creative thinking and designing skills. Key Words: Systematic Creative Problem Solving, Force and Movement, Problem Solving, Creative Problems Anahtar Sözcükler: Sistematik Yaratıcı Problem Çözme, Kuvvet ve Hareket, Problem Çözme, Yaratıcı Problemler
Keywords: Eğitim ve öğretim (İlk); Fen bilgisi; Türkiye