SİVAS BEYDİLİ KÖYÜ DÜĞÜN GELENEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Sivas iline 78 km uzaklıkta olan Beydili köyü, bağlı olduğu Hafik ilçesinin 30 km kuzeybatısında yer alır ve 2013 yılındaki toplam nüfusu 178'dir. Geçimini tarım ve hayvancılığa dayalı olarak sürdüren, tümü okuryazar olan Beydili köy halkı üretimin yetersiz kalması ve alanda ilkokul dışında başka bir eğitim kurumunun olmayışı nedeniyle köyden büyük şehirlere göç eder. Beydili Boyu'na mensup, Anşa Bacı Ocağı'na bağlı olan bu topluluk Anadolu Aleviliği kültürünü yaşar ve yansıtır. Köyün yakın çevresindeki diğer toplulukların geleneklerinde değişiklikler olmasına ve Beydili halkı bu farklı kültürlerle etkileşime girmesine rağmen geleneklerine hala sıkı sıkıya bağlıdır. Kültürün en önemli öğelerinden biri olan ve toplulukların sosyokültürel yaşamlarını yansıtan düğün geleneğini geçmişten bugüne kadar değişmeden koruyan bu toplulukta hala büyük oranda içevlilik görülmektedir. Düğünlerde kullanılan müzikler topluluk bütünlüğünü oluşturması ve topluluk aidiyetini yaşatması açısından önemli bir işleve sahiptir. Beydili köyü düğün geleneğine odaklanan bu makale 2012 ve 2013 yılları arasında alan araştırması yöntemi kullanılarak köyde yaşayan kişilerle yapılan birebir görüşmelerle ve gözlemlerle şekillenmiştir

Beydili village with a population of 178 according to 2013 census is 78 km far from Sivas city and located in 30 km northwest of Hafik. Beydili community, who are almost all literate and live on agriculture and stockbreeding, immigrate to big cities because of the inadequate production and lack of educational establishment with the exception of primary school in the village and around. The community as member of Beydili Tribe and dependent upon Anşa Bacı Ocak, lives and reflects Anatolian Alawism. Beydili citizen have still strictly respect to their traditions however the changes in traditions of other communities near to Beydili and a continuous interaction with them Endogamy is still substantially observed in this community who protects the wedding traditions from past to present which are the one of the most important element of culture and reflect the socio-cultural life style. The music used in wedding has an important function by means of the formation of society integrity and preservation of society belongingness. This paper, which focuses in wedding traditions of Beydili village, was formed by observations and one on one interview with people during site investigations in the period of 2012- 2013.
SIVAS BEYDİLİ VILLAGE WEDDING TRADITION
Keywords: Kültürel Çalışmalar