European citizenship through democracy and constitution - Kuyumcuyan, Vilma (My University, 2002)
Bu tez, Avrupa Birliğini oluşturan halkların ortak noktalarda birleşerek tek bir Avrupa toplumu hedefine ulaşma, özellikle de demokrasi ve anayasa kavramları etrafında ortak bir anlayış geliştirebilme olasılığını ve nasıl bir geleceğe doğru ilerleyebileceklerini araştırmaya çalışmıştır. Demokrasi, halkların özgür ve açık tartışmalar sonucu, kendilerini ilgilendiren önemli konular hakkında siyasi karar alma yöntemi olarak adlandırılabilir. Ancak, bu tanımın AB'nin bugünkü yönetim şekline -saydam olmayışı, teknokrat egemenliği, üye ülkelerin kendi çıkarlarını ön planda tutması nedeniyle- tam uyduğu söylenemez. Bunun yanısıra, AB kuruluşlarının daha iyiye yönelik üst düzey bir demokratikleşme çabasında oldukları da göz ardı edilemez. Bireyler, çeşitli referandumlar veya oylamalarla AB dahilinde söz sahibi olmaya başlamışlardır. AB'ye ilişkin konulara halkın daha fazla ortak edilerek, müzakereler, kamuoyu tartışmaları düzenlenmesi ve basının da bu yöndeki ilgisinin artması, demokrasinin gelişmesini sağlayacaktır. Burada söz konusu olan, devlet-halk sınırlarını aşarak, halklarüstü, AB'ne uygun mutlak bir demokrasinin nasıl gerçekleşeceğidir. Bu çalışmada, AB'ninkilerle kıyaslanarak, demokrasi ve devlet kavramları üzerinde özellikle durulmuş, AB'nin belirli konulardaki demokratik eksikliği ve yönetim şekli tartışılmıştır. Hükümetlerüstü bir anlayışla donanmış, AB kurumlarının saydamlığını gözeten, Temel Hak ve özgürlükleri kapsayan demokratik bir anayasa, AB'ne duyulan ilgiyi arttıracaktır. Müstakbel bir AB anayasası sadece federalizm taraftarlarınca benimsenmeyecek, gerek bugüne dek katedilen mesafeyi gerekse varılmış ve varılacak olan ortak anlayışları bünyesinde barındırmak suretiyle, hükümetlerarasıcılık yandaşlarını da memnun kılacaktır. Gittikçe genişleyerek bir yandan çoğulculuk, çokkültürlülük, öte yandan birliktelik öğelerini bağdaştırmak gibi aşılması zor engellerle karşı karşıya kalsa da, geri dönüşün neredeyse imkansız olduğu globalleşen dünya ortamında, geleceğe meydan okumak kalıyor AB'ne. This thesis is trying to analyse whether the peoples of the EU can be unified on common purposes to form a single European people and, the possibility to develop a common notion on democracy and constitution in order to be able to advance towards the same future. Democracy is the political tool in which citizens take part in the decision-making after having discussed in public debates on issues concerning themselves. Compared to its actual governance, this definition is not fully in effect in the EU due to the lack of transparency, the sovereignty of eurocrats and the MS's decisions on behalf of their national interests. We should however bear in mind that the EU's institutions are always being reshaped in search of a more perfect democracy. Citizens are being associated, even if on limited domains, to the decision-making process by referenda and elections. The EU's democratic evolution will be more remarkable if the issues concerning the Union would be discussed in public and if the media would take part in these debates. How will it be possible to attain a supranational democracy by surpassing the limits of the state-nation? In this paper, by giving the general definitions of democracy and state, comparison has been made to the present governance of the Union and hence its democratic deficit is emphasised. A Constitution taking into account the supranational aspect of the Union, the principle of clarity in decision-making, the separation of powers between institutions and including the Charter of Fundamental Rights, would be more attractive for citizens. Federalists as well as intergovernmentalists would agree on such a constitution which underlies the objectives attained so forth and the ones to be reached. The EU is a unique type of entity in world, facing the following challenges: the balancing of pluralism, multiculturalism on the one hand and unification on the other, enlargement versus deepening, integration versus differentiation in a world where globalisation makes its way.
Keywords: Avrupa Birliği; Demokrasi