Basım işletmelerinde işgörenin sağlığını olumsuz etkileyen fiziksel etkenler - SESLİ, YASEMİN (Özgür Yayınları, 2023)
Basım işletmelerinde diğer birçok işkolunda olduğu gibi çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörleri; fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal vb. şeklinde sıralanabilir (Özman, 2008).İşgörenin ruhsal ve fiziksel sağlığı bakımından ve üretim kapasitesinin gerçekleştirilebilmesi için çalışma ortamı koşullarının iyileştirilmesi önemlidir. İş kazaları, işçi sağlığı ve iş güvenliği problemleri her geçen gün artarak insan emeği, verimlilik ve hammadde kayıplarına sebep olmaktadır (Hayta, 2007; Karamık ve Şeker, 2015). Bir çalışan, zamanının büyük bölümünü iş yerinde çalışarak harcamakta ve işinde mutlu olabildiği oranda üretkenliği artmaktadır (Erdem ve Kaya, 2013; El-Maksoud ve Ali, 2020). Fakat sanayileşme ve teknolojik yeniliklerin artmasından ve geliştirilen üretim donanımları ve çalışma koşulları açısından yeni birçok sağlık ve güvenlik tehdidi oluşmaktadır (Kocabaş vd., 2018). Bundan dolayı basım işletmelerinin çalışma ortamının şartlarının çalışanın ruhsal ve fiziksel açıdan yaşam fonksiyonları için tehdit oluşturmayan, stres ve sıkıntıya neden olmayan, sıcaklık, nem, havalandırma, aydınlatma, gürültü, titreşim ve benzeri şartların iyileştirilmiş olması gereklidir. Bu çalışmada da basım sektöründe işçinin sağlığı, güvenliği ve verimliliğini etkileyen unsurlar incelenmiştir.Basım sektöründe işçinin sağlığını olumsuz etkileyen faktörleri; işgörenle ilgili faktörler ve çalışma ortamıyla ilgili faktörler olarak incelemek gerekir. Üretim yapılırken ortaya çıkan iş kazaları, kaza olmadan dikkat edilmediği için birçok faktörün birleşmesiyle olmaktadır.6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işverenlere çalışma ortamının sağlık ve güvenlik açısından çalışanın fiziksel ve psikolojik yapısına uygun hale getirmesi konusunda birçok sorumluluk yüklemiştir. Ancak çalışan da iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymakla yükümlüdür.Dünyada ve ülkemizde de yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir kısmı maalesef ölümle, bir kısmı yaralanmalarla ve kalıcı sakatlıklarla son bulmaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Bilim, Teknoloji ve Toplum; Diğer; Social Sciences and Humanities; Science, Technology and Society; Other; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; SİYASET BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; POLITICAL SCIENCE; Siyasi bilimler ve Uluslararası İlişkiler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Political Science and International Relations; Social Sciences & Humanities