Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda feniletanolamin N- metiltrensferaz polimorfizmlerinin belirlenmesi - Kandemir, Samed (My University, 2018)
Amaç: Feniletanolamin N-metiltransferaz (PNMT), noradrenalinden adrenalin sentezinde son basamakta yer alan bir enzim olup, PNMT’nin genetik varyantlarının bazı popülasyonlarda esansiyel hipertansiyonla (EHT) ilişkisi daha önce gösterilmiştir. Ancak elde edilen pozitif sonuçlara rağmen bu konuda yapılmış çalışma sayısı son derece kısıtlıdır. Bu nedenle çalışmamızda daha önce EHT ile ilişkisi belirlenmiş olan bir promotor gen varyantının Türk popülâsyonundaki dağılımını ve EHT ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuranlardan EHT teşhisi konulmuş 103 hasta ve 83 EHT bulgusu rastlanmamış kişilerden 200µl perifal kan alınarak DNA izolasyonları gerçekleştirildi. PNMT G-367A (rs3764351) “Roche LightCycler® 96 (Roche)” ile gerçek zamanlı PZR analizleri yapıldı. Genotiplerin polimorfizm üzerine dağılımı istatistiksel olarak “GraphPad Prism (V.7)” ile değerlendirildi. Bulgular: PNMT G-367A (rs3764351) için 103 EHT hastalarının 44 (%39)’ünde TT, 41 (%40)’nde CT, 22 (%21)’nde CC genotipleri tespit edilmiştir. EHT bulgusuna rastlanmamış 84 sağlıklı bireyin 40 (%48)’ında TT, 36 (%43)’inde CT, 8 (%9)’nda CC genotipleri tespit edilmiştir. Sonuçlar: G-367A polimorfizminde allel dağılımları ki-kare testiyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,0678). Tek allel dağılımlarında (C/ T) ise fark istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur(p=0,0395).

Aim: Phenyletanomine N-methyltransferase (PNMT) is an enzyme involved in the synthesis of adrenaline from noradrenaline and the relationship of essential hypertension (EHT) to some populations of genetic variants of PNMT has been demonstrated previously. Despite the positive results, the number of studies in this area is extremely limited. Therefore, in our study, we aimed to determine distribution of a promoter gene variant previously associated with EHT in Turkish population and to reveal its correlation with EHT Methods: In our study, DNA isolation of peripheral blood samples of 200 μl were obtained from 111 patients who were diagnosed with Essential Hypertension (EHT) and 90 healthy persons without EHT who applied to the Pendik Education and Research Hospital of Marmara University Medical Faculty. Real-time PCR analyzes were performed with “Roche LightCycler 96 (Roche)” for the detection of PNMT G367A (rs3764351) genotypes. Distribution of genotypes on polymorphism wasevaluated statistically with “GraphPad Prism (V.7)”.Results: For the PNMT G-367A (rs3764351), 44 (39%) TT , 41 (40%) CT, and 22 (21%) CC genotypes were found in 103 EHT patients. 40 (48%) TT, 36 (43%) CT and 8 (9%) CC genotypes were found in 83 healthy individuals with no evidence of EHT.Conclusion: Allele distributions in the G-367A polymorphism were not statistically significant when compared by the chi-square test (p=0,0678). Single allele distributions (C/ T), however, displayed a significant relation to EHT population (p=0.0395).
Keywords: Biophysics; Biyofizik; catecholamine; katekolamin; PNMT; polimorfizm PNMT; polymorphism; SNP; TNP; variant; varyant