Orta gelir tuzağının ekonometrik analizi - Kut, Merve (My University, 2019)
Bu tez orta gelir tuzağında yer alan gelişmekte olan ülkelerin bu tuzakta olma sebepleri, tuzağın tanımı ve tuzaktan kurtulmak ile ilgili önerileri kapsamaktadır. Orta gelir tuzağının esas faktörü olan ilgili ülkelerin uzun yıllar boyu belirli bir gelir düzeyinin üzerine çıkamaması durumu sonuç olarak yüksek gelir grubuna geçiş ekonomileri kategorisini oluşturmaktadır.Çalışma ilgili geçiş ekonomisi ülkelerinin orta gelir tuzağının hangi boyutunda oldukları ile alakalı istatistiki çalışmaları da içermektedir. Bu çalışmalar için ülkelerin politik, sosyo-ekonomik dinamikleri dikkate alınmış olup buna bağlı mikro ve makro ölçekte veriler analiz edilmiştir.Birinci bölümde orta gelir tuzağının tanımı, çeşitleri; ikinci bölümde gelir ile alakalı kavramlar, büyüme, kalkınma ve bunlara ilişkin teoriler; üçüncü bölümde gelir grupları ve tuzakları ile ilgili tanımlar, türleri, orta gelir tuzağına yaklaşımlar, orta gelir tuzağının sınıflandırılması ve tuzağın içsel-dışsal etkileri, ölçümlenmesi bilgileri verilmiştir.Son bölümde ise tezin somutlaştırılması adına Brezilya, Hindistan, Meksika ve Türkiye’de 1950-2017, Çin’de 1952-2017, Endonezya’da 1960-2017 ve Rusya’da 1990-2017 yılları arasındaki veriler elde edilmiştir. 1990-2017 yılları arasında ise uzun dönemli panel veri çalışması gerçekleştirilmiş olup, ekonometrik modelleme ve sınamalar aracılığıyla çalışmanın matematiksel ve istatistiki boyutta tutarlı, güvenilir bir sonuç vermesi sağlanmıştır. Bu bölümde ilgili uygulamaya yer verilmiştir.

In this thesis you are here in the middle income trap of developing countries, the reasons for this trap, the definition of the trap and recommendations for getting rid of the trap. The main factors of middle income trap include the category of transition economies to the high income group, as a result of the countries concerned failing to rise from an income level for many years.The study also includes statistical studies on the extent of the middle income trap of the relevant transition economies. For these studies, political, socio-economic dynamics of the countries were taken into consideration and micro and macro data were analyzed.In the first part, the definition of middle income trap and its types; In the second part, income related concepts, growth, development and related theories; In the third chapter, definitions of income groups and traps, types, approaches to middle income trap, classification of middle income trap and intrinsic-external effects of traps are given.In the last chapter of the thesis embodied behalf of Brazil, India, Mexico and Turkey in 1950-2017, 1952-2017 in China, between 1960-2017 and 1990-2017 years of data have been obtained in Russia in Indonesia. Between 1990 and 2017, a long-term panel data study was carried out and through econometric modeling and tests, the study provided a consistent and reliable result in mathematical and statistical dimensions. This section contains the relevant application.
Keywords: E7 countries; E7 ülkeleri; Econometrics; Ekonometri; orta gelir tuzağı; panel data; panel veri; time series; zaman serisi middle income trap