Conflictual points in the USA- EU security perceptions during the presidency of Donald Trump - Türkay, Serim (My University, 2023)
ABD-AB ilişkileri Soğuk Savaş dönemi ve sonrasında sahip oldukları değerlerin benzerlikleri ile müttefiklik boyutunda ve hatta dostluk olarak tanımlanabilecek seviyede bir iş birliği içinde ilerlemiştir. Bununla birlikte, devletler için en önemli başlık olarak görülen “güvenlik” kavramı, bu yakın iş birliğini etkileyen yegâne faktör olmuştur. Güvenlik kavramının önemi sadece devletler arasındaki ilişkilerde değil, aynı zamanda uluslararası ilişkiler literatüründe de en çok çalışılan kavramlar arasında yer almasıdır. Kopenhag Ekolü tarafından literatüre kazandırılan güvenlikleştirme kavramı, güvenlik okumalarına yeni bir perspektif kazandırmıştır. Siyasi liderlerin demeçlerinde güvenlik vurguları, dış politikanın belirlenmesinde büyük rol oynamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, ABD-AB ilişkilerinin aynı değer yargılarına ve güçlü bir tarihsel müttefikliğe dayanmasına rağmen, müttefikler arasında farklı güvenlik anlayışlarının varlığını göstermektir. Bu bağlamda, siyasi liderlerin tutumu ve söylemleri, ilişkileri etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki güvenlikleştirme söylemleri, ABD-AB ilişkilerinin en zorlu dönemini yaşamasına neden olmuştur. Bu çalışma, Kopenhag Ekolünün güvenlikleştirme kavramını temel alarak Donald Trump dönemindeki ABD-AB ilişkilerini örnek olaylar üzerinden inceleyecek ve güvenlik algılarının nasıl farklılaştığını ortaya koyacaktır.

The relationship between the United States and the European Union has grown into a cooperative alliance akin to friendship, underpinned by common principles that arose during and after the Cold War. This strong cooperation, however, has been primarily inspired by the concept of security, which is crucial for states. Notably, the concept of security is not limited to inter-state relations; it is one of the most thoroughly researched topics in international relations literature. The introduction of the concept of securitization by the Copenhagen School has offered a fresh perspective on security interpretation. The spotlight on security in the statements of political leaders has significantly shaped foreign policy determinations, underscoring its paramount importance. The primary goal of this study is to demonstrate that, despite shared principles and a strong historical partnership, the United States and the European Union have divergent security interpretations. This point emphasizes the critical importance of political leaders’ attitudes and discourses in shaping these relations. The rhetoric of securitization, particularly under the presidency of USA President Donald Trump, contributed to a challenging period in USA-EU relations. This study delves into the USA-EU dynamics during the Donald Trump era through comprehensive case studies, revealing contrasting security perspectives grounded in the securitization framework proposed by the Copenhagen School.
Donald Trump'ın başkanlığı dönemi̇nde ABD-AB güvenli̇k algılarında çatışma noktaları
Keywords: ABD; Avrupa Birliği Güvenlikleştirme Amerika Birleşik Devletleri; Avrupa Birliği Ülkeleri; Dış ilişkiler; Donald Trump; Donald Trump European Union; European Union countries; Foreign relations; Güvenlik, Uluslararası; Securitization; Security, International; Trump, Donald, 1946-; United States; United States of America