İstanbul İli Beykoz ilçesindeki tarihi ve anıt ağaçlarda zarar yapan mantar kökenli hastalıklar - Bilge, Nilay (My University, 2004)
Bu çalışma ile İstanbul Beykoz civarındaki anıt ağaçlarda gelişen odun tahripçisi mantarlar araştırılmıştır. Anıt ağaç olarak belirlenmiş ağaç türleri arasında; çınar (Platanus sp.), dişbudak (Fraxinus sp.), akağaç (Acer sp.), meşe (Quercus sp.), erguvan (cercis siliquastrum ) , karaağaç (Ulmus sp.), kayın (Fagus sp.), ıhlamur (Tilia sp.) bulunmaktadır. İnceleme sonucu elde edilen mantarlar şunlardır: Polyporus (Innonotus) dryadeus, Polyporus (Innonotus) hispidus, Polyporus (Innonotus) adustus, Polyporus (Innonotus) resinousus, Polyporus (Innonotus) versicolor, Polyporus (Innonotus) dryophilus, Polyporus (Innonotus) robiniophilus, Polyporus (Innonotus) fimbriatus, Fomes fraxinophilus, Fomes fraxineus, Stereum hirsutum, Gnomonia venata, Tramates suaveolens, Tramates versicolor, Daldinia concentrica, Ganoderma recinaceum, Ganoderma applanatum, Doedalea quercinica, Fistulina hepatica, Coniophora puteana, Armillaria tabescens, Mycena alcalina, Mycena leptocephala, Oudemansiella (Collybia) mucida ve Exidia thuretiana 'dır. Genellikle, Beykoz korusu, Hidiv kasrı, Tokatköy civarındaki ağaçlarda odun tahripçilerinden Polyporus (Innonotus) versicolor geniş yayılış göstermiştir. Araştır- ma bölgesinde yapılan incelemeler özellikle yaz sonları ve sonbahar aylarında oldukça çok mantar örneği toplanmıştır. Laboratuvar çalışmalarında toplanan 52 örnekten genellikle Polyporus sp. ve Fomes sp. türleri olduğu tespit edilmiş ve tür düzeyine inildiğinde 25 ayrı tür bölgedeki anıt ağaçlarda tespit edilmiştir. Haziran, 2004 Nilay BİLGE -I-

In this study the wood destroying mushrooms which grow up on memorial trees around Beykoz İstanbul were examined; çınar (Platanus sp.), dışbudak (Fraxinus sp.), akağaç (Acer sp.), meşe (Quercus sp.), erguvan (cercis siliquastrum ) , karaağaç (Ulmus sp.), kayın (Fagus sp.), ıhlamur (Tilia sp.). At the end of the study these type of mushrooms were detected; Polyporus (Innonotus) dryadeus, Polyporus (Innonotus) hispidus, Polyporus (Innonotus) adustus, Polyporus (Innonotus) resinousus, Polyporus (Innonotus) versicolor, Polyporus (Innonotus) dryophilus, Polyporus (Innonotus) robiniophilus, Polyporus (Innonotus) fimbriatus, Fomes fraxinophilus, Fomes fraxineus, Stereum hirsutum, Gnomonia venata, Tramates suaveolens, Tramates versicolor, Daldinia concentrica, Ganoderma recinaceum, Ganoderma applanatum, Doedalea quercinica, Fistulina hepatica, Coniophora puteana, Armillaria tabescens, Mycena alcalina, Mycena leptocephala, Oudemansiella (Collybia) mucida, Exidia thuretiana. Specially Beykoz Korusu, Hidiv Kasrı and Tokatköy surroundings were widely defected by wood destroying mushroom type Polyporus (Innonotus) versicolor. In the examination made on research district, at the end of summer and during the autumn many mushroom samples were collected. Laboratory studies showed that most of the samples out of collected 52 were Polyporus and Fomer types. When it is reduced on type level, 25 different types were detected on memoral trees. June, 2004 Nilay BİLGE
Keywords: Biyoloji; Mantar-Türkiye-İstanbul(Beykoz)