6-9 Yaş zihin engelli çocukların annelerine özbakım ve bazı temel becerileri kazandırmak için bir eğitim programı - Sarı, Oktay (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı; 6-9 yaşlarındaki zihin engelli çocuklarına, öz bakım ve bazı temel becerileri kazanmaları için bir anne eğitim hazırlamak ve bunun etkililiğini sınamaktır. Tek grup, öntest-sontest deneme modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın çalışma evrenini İstanbul'da yaşayan zihin engelli çocuğa sahip anneler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini çocukları, İstanbul'daki özel eğitim kurumlarına devam eden ve bu eğitime katılmak için müracaat eden 17 anne oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan, zihin engelli çocuk sahibi annelere, uygulayıcı tarafından 11 oturumluk bir eğitim hazırlanmıştır. Annelerin zihin engelli çocuklarına

bakım becerilerini kazandırmaları için her biri 90 ile 120 dakika sürdüğü oturumlar hazırlanmış ve annelere bu program uygulanmıştır. Araştırma sürecinde, eğitim programının uygulamasının başında ve sonunda annelere, zihin engelli çocuklarına özbakım ve bazı temel becerileri yapabilme düzeylerini saptamak amacıyla AKKAD Özbakım ve Bazı Temel Becerileri Değerlendirme ölçeği uygulanmıştır. Yapılan son değerlendirmede , annelere verilen eğitim sonucunda zihin engelli çocukların özbakım ve bazı temel becerilerini değerlendirme düzeylerinin olumlu olduğu gözlenmiştir. Bunlardan giyinme-soyunma, temizlik ve ev yaşamı becerilerinde anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. ABSTRACT This study aims to preparing a mother training program for mothers of infants aged 6 to 9 years with mental problems and evaluating the program's efficiency. The program is designed to train the mothers to help their children acquire the ability of self care and learn some basic skills. The single group testing design is applied. Mothers of children with mental problems (living in Istanbul) were the population of study. The sampling is made up of 17 mothers who have applied to take part in the training program and whose children are attending schools of special education in Istanbul. The mothers took part in a training program consisting of 11 sessions applied by a trainer. The sessions which are designed to give the mothers the ability to help their infants take self care were each about 90-120 minutes. At the beginning and end of each session, the mothers were evaluated according to the AKKAD The Evaluation Scale of Self-care and Daily Living Skills scale in order to determine their level. At the final evaluation, it has been observed that the program had a positive impact and heightened the level of the mother in helping their children acquire the ability to take self -care and learn some basic skills. Among these skills, there have been observed an explicit variation among clothing, hygiene and domestic life.
Keywords: Halk Eğitimi; Özbakım