CNC torna tezgahında 17-4 PH paslanmaz çeliğin işleme parametrelerinin deneysel olarak belirlenmesi - Kalyon, Ali (My University, 2010)
CNC TORNA TEZGAHINDA 17–4 PH PASLANMAZ ÇELİĞİN İŞLEME PARAMETRELERİNİN DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ Talaşlı üretim, imal usulleri içerisinde en önemli üretim tekniğidir. Tüm konvansiyonel ve modern üretim tekniklerinin geniş ölçüde kullanıldığı günümüz endüstrisinde; kesme koşulları ve takım geometrisi gibi işlem girdilerinin proses performansının ölçütleri olan işlem kararlılığı, takım aşınması, takım deformasyonu, yüzey hatası ve yüzey yapısını nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Tornalamada kesme kuvvetleri dinamiği özellikle NC ve CNC operasyonlarında optimal kontrol için kesme koşullarının tanımlanmasında belirleyici rol oynar. Sınır kesme kuvvetleri, ortalama kesme kuvvetleri ve bu ortalama kuvvetlerdeki değişimlere ilişkin bilgiler, proses performansının optimize edilmesinde kesme işlem öncesi üretim mühendisine yardımcı olur. Bu çalışmada, 17–4 PH paslanmaz çeliğinin PVD kesici takımlarla tornalanmasında kesme kuvvetleri, yüzey pürüzlülüğü deneysel olarak incelenmiştir. İlerleme oranı, takım köşe radüsü ve talaş derinliği, yüzey pürüzlülüğü ve kesme kuvvetlerine etkisi araştırılmıştır. Tornalama prosesinin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir. Bu çalışma ile 17-4 PH alaşım malzemesinin PVD kaplama ile optimal işlenebilirliği tayin edilmiştir.

EXPERIMENTAL DETERMINATION OF MACHINING PARAMETERS OF 17-4 PH STAINLESS STEEL IN CNC TURNING Metal cutting is the most important manufacturing technique among the production metods. As with all conventional and modern machining processes widely used in today’s Industry, it is important to understand how the process inputs such as cutting conditions and tool geometry, affect such measures of process performance as process stability-tool wear- tool breakage and surface texture. Dynamics of cutting forces in turning play a decisive role in determining the cutting condition for optimal control especially in NC and CNC operations. Knowledge of the peak cutting forces and variations of these average forces can aid production engineer “ in optimizing the performance of the process well” aheat of the cut. In this study, an experimental investigation on cutting forces and surface roughness in turning of 17-4 PH stainless steel using PVD coated cutting tools is presented. The influence of feed rate, tool peak radius, depth of cut on surface roughness and cutting force have been examined. In order to optimize the turning process, Taguchi optimization method has been used. The influence of each parameter on obtained results has been determined by using analysis of varience (ANOVA). The relationship between dependent parameters and independent parameters has been modeled by Regression analysis. The optimal Machinability of 17-4 PH stainless steel with PVD coated insert has been succesfully determined in this study.
Keywords: Çelikler; Makine Eğitimi; Torna