Genel sağlık sigortasının kişi bakımından kapsamı - Başmanav, Yasemin (My University, 2014)
Sosyal Güvenlik, Sağlık Hakkı, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Sistemleri, Genel Sağlık Sigortası ÖZET GENEL SAĞLIK SİGORTASININ KİŞİ BAKIMINDAN KAPSAMI Son yıllarda ülkemizde sosyal güvenlik hukuku alanında önemli değişiklikler, gelişmeler yaşanmış ve ilgili mevzuat revize edilmiştir. Bu kapsamda getirilen önemli yeniliklerden birisi de Türkiye’de ikamet eden herkesi kapsamına almayı amaçlayan genel sağlık sigortası sisteminin kurulmasıdır. Bir başka deyişle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk hukukunda genel sağlık sigortası uygulanmaya başlamıştır. Genel sağlık sigortası sisteminin en dikkat çekici özelliği ise kişi bakımından kapsamıdır; zira genel sağlık sigortası sistemi ile amaçlanan husus nüfusun tamamının kapsama alınmasıdır. Ancak belirtilen amaca aşamalı olarak çok sık yaşanan mevzuat değişiklikleriyle ulaşılabilmiştir. Bu çalışma ile genel sağlık sigortası sisteminin kişi bakımından kapsamı yaşanan değişikliklerle birlikte, aynı zamanda sağlık hakkı ve sağlık sistemleri ile bağlantı kurularak anlatılmaya çalışılmıştır. Social Security, Right to Health, Health Services, Health Systems, Universal Health Insurance

PERSONAL SCOPE OF UNİVERSAL HEALTH INSURANCE In recent years significant changes had happened in the area of social security law which also includes the revision of the related legal regulations. In this context a social security system has been put into force which aims to embody everyone residing in Turkey. In other words with Social Security and Universal Health Insurance Law, No. 5510 coming into force, universal health insurance has become applicable in Turkish law. The most remarkable characteristic of the universal health insurance is the scope. Although the new regulation intends to be applicable to the whole population, this purpose was fulfilled gradually and via various changes to the regulations. In this study we have analyzed the personal scope of the universal health insurance system and changes thereto in connection with right to health and health systems.
Keywords: Sağlık hizmetleri yönetimi; Sağlık sigortası; Sosyal güvenlik; Yasa ve yasama