Eğitimde toplam kalite yönetimi ve yöneylem araştırması uygulamaları - Akdemir, Adnan (My University, 2001)
Bir ulusun ekonomik ve siyasal bağımsızlığını koruyabilmesi., değişen ve gelişen dünya şartlarında ekonomik ve sosyal refahı yaşayabilmesinde en önemli kaynağı yetiştireceği insanlardır. Yetişmiş insan kaynağı diğer kaynakları değerlendirecek unsur olduğundan ülke kaynakları içerisinde en çok düşünülmesi gereken ve en fazla önem verilmesi gereken kaynak olmalıdır. Teknolojik alandaki hızlı değişimlerin etkilerini tüm sahalarda gösterdiği günümüz şartlarında, işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve başarılı olabilmesi, elde edilen verimi arttırabilmeleri, onların; sürekli iyileştirme süreci içinde yüksek kaliteli ürün ve hizmet üretmeyi temel ilke edinen modern yönetim sistemlerini uygulamaya geçirmeleri ile sağlanacaktır. Bu yönetim felsefesi başarıları uygulamalarla gösterilmiş olan Toplam Kalite Yönetimi felsefesi olmalıdır. Yöneylem Araştırması; elde mevcut kaynakların en etkin kullanımı, hatalı ürünlerin ve süreçlerde ortaya çıkan problemlerin en aza indirilmesi, verimliliğin arttırılması, ürün kalitesi ve müşteri tatmininin maksimizasyonu gibi pek çok konularda yöneticilere yardımcı olabilmektedir. Günümüzde bir çok alanda benimsenerek uygulanan Toplam Kalite Yönetimi'nin başarısında Yöneylem Araştırması tekniklerinin kullanılması etkili olacaktır. Bu çalışmada eğitimde kalitenin önemi, Toplam Kalite Yönetiminin eğitim kurumları üzerinde uygulanması ve getireceği yararlar ve bu uygulamalarda Yöneylem Araştırması tekniklerinin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bir eğitim kurumundan mezun olan öğrencilerin ve bu öğrencilerin müşteri konumundaki kişilerin verilen derslerin istenen öğrenci üzerindeki etkileri konusundaki görüşleri değerlendirilerek bir model kurulmuş olup, doğrusal programlama modeli ile test edilmiştir.

Keeping economical and political liberation of nation, in changing and developing world conditions , to live economical and social welfare. The most important resource is the people which will educate them. The well educated human resource, will evaluaete other resources, so this subject must be vital important in all resources. Nowadays, The effects of technological developments can be seen in all areas. In order to say stable and improve productivity, organizations must uses high standards and modern management system. This management philosophy must be total quality management which include proven success with in practising. In these ereas operation research, assist to managers which is effective using of. Possible resources, diminishing defective product and problems, increasing productivity, yield quality and customer satisfaction. In many areas the result of the proven Total Quality Management should be used in operation resources techniques. In this study importance of quality in education practices of Total Quality Management in educational foundations and using opretion research techniques has been analysed and showed us its positive effects. The effect of the lessons on the studensts are asked to the student who graduated from and educational foundations and their clients (customers). The concept has been evaluated and structured a mathematical model which has been used with liSnear programming and tested by the lindo computer programming.
Keywords: Eğitim; Toplam Kalite Yönetimi Eğitimde; Yöneylem Araştırması